La nici 3 luni de la incendiul care a ucis 10 pacienți covid și a distrus două saloane de Terapie Intensivă la Spitalul Județean Piatra Neamț, vineri s-a produs un caz similar, de data aceasta la cea mai prestigioasă unitate medicală de boli infecțioase din țară: Institutul „Matei Balș”.

În incendiul izbucnit vineri dimineață, la ora 5.00, au murit 5 pacienți, dintre care 4 carbonizați. Inițial, fuseseră anunțate 4 decese, însă pompierii au descoperit ulterior încă un cadavru carbonizat, într-o baie.

Toți cei 102 pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane, iar 53 dintre ei, la alte spitale din Capitală.

Incendiul a cuprins o suprafață de 100-120 de metri pătrați, respectiv 4 saloane de la parterul spitalului, iar la sosirea pompierilor ardea cu flacără deschisă, cu degajări mari de fum, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Evacuarea pacienților a pornit de la parter, apoi a continuat la etajele 1, 2 și 3 ale unității medicale.

La fața locului au intervenit 38 de echipaje de prim-ajutor, 6 echipaje de terapie intensivă, 5 autospeciale pentru victime multiple, iar 100 medici și asistenți au fost chemați de acasă.

Totul ar fi pornit de la o aerotermă sau un reșou electric, potrivit unor surse. Termoficarea este deficitară în zonă, iar în saloanele spitalului este frig. De altfel, Institutul „Matei Balș” și Spitalul Colentina s-au confruntat, în decembrie, cu orirea totală a încălzirii.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu a putut fi contactat. Așa cum se știe, el nu răspunde niciodată la telefon, fiind criticat din acest motiv inclusiv de actualul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Ministerul Sănătății a transmis, într-o informare: „Din păcate, au fost găsite primele victime. Trei persoane carbonizate şi o alta aflată în resuscitare”.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, și șeful DSU, Raed Arafat, au ajuns la ora 7.15 la spitalul incendiat.

Raed Arafat nu a vrut să speculeze asupra cauzei acestuia. „La ora 5.03, incendiul a fost anunțat prin apel la 112, la 5.13 a fost pimul echipaj sosit, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu. La acest moment, intervenția este finalizată. Incendiul a fost lichidat și nu mai avem alte persoane grav rănite, rămâne să fie investigată cauza incendiului”, a precizat el.

Fostul manager al Institutului Matei Balș, dr. Adrian Streinu Cercel, a sosit și el: „Clădirea în care a izbucnit incendiul este din 1953 și a lfost refăcută din toate punctele de vedere. Avizele sunt în regulă”.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat că pavilionul în care a izbucnit focul a fost renovat recent.

Procurorii ade la Parchetul Tribunalului București au deschis un dosar penal în acest caz, pentru ucidere din culpă, vătămare din culpă și infracțiuni la regimul muncii.
 
Audierile au început la ora 11.00, când s-au prezentat primele 8 persoane, între care martori și 
 
Totodată, Corpul de control al ministrului Sănătății, împreună cu corpul de control al premierului au început verificări la Institutul „Matei Balş”.
 
După incendiul de la Piatra Neamț au fost dispuse controale, iar la Institutul Matei Balș acesta a avut loc în luna noiembrie anul trecut.
 
Incendiul care a distrus, în noiembrie anul trecut, secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț, a fost declanșat de o defecțiune la instalațiile medicale improvizate chiar în ziua respectivă, când pacienții fuseseră mutați de pe un etaj la altul.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version