Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistratorii (CSM) efectuează un control la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală exact în săptămâna în care președintele Klaus Iojhannis va anunța dacă o revocă pe șefa dNA, Laura Codruța Kovesi. 

Inspecția Judiciară transmite, într-un comunicat, că tipul controlului ce va are loc în perioada 16 – 20 aprilie este de “remediere a deficiențelor” din cadrul DNA.

Totodată, se precizează că verificarea a fost dispusă de Secția de procurori a CSM în data de… 31 octombrie 2017.

Controlul vizează “cauze mai vechi de un an de la data primei sesizări”, precum și dosarele repartizate spre soluționare procurorilor Mihaiela Iorga Moraru – revocată de Kovesi în vara anului trecut și trimisă în judecată de DNA Ploiești în toamna lui 2017, pentru comiterea unor fapre de corupție – și Doru Țuluș – de asemenea, revocat de șefa DNA.

De asemenea, sunt verificate “comunicări procedurale pentru anul 2016, în cazul soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță și rechizitoriu, în privința respectării art. 145 din Codul de procedură penală”.

Iată ce prevede acest articol:

CAPITOLUL IV
Metode speciale de supraveghere sau cercetare

Art. 145

Informarea persoanei supravegheate

(1) După încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează, în scris, în cel mult 10 zile, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luată în privinţa sa.

(2) După momentul informării, persoana supravegheată are dreptul de a lua cunoştinţă, la cerere, de conţinutul proceselor-verbale în care sunt consemnate activităţile de supraveghere tehnică efectuate. De asemenea, procurorul trebuie să asigure, la cerere, ascultarea convorbirilor, comunicărilor sau conversaţiilor ori vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnică.

(3) Termenul de formulare a cererii este de 20 de zile de la data comunicării informării scrise prevăzute la alin. (1).

(4) Procurorul poate să amâne motivat efectuarea informării sau a prezentării suporturilor pe care sunt stocate activităţile de supraveghere tehnică ori a proceselor-verbale de redare, dacă aceasta ar putea conduce la:

a) perturbarea sau periclitarea bunei desfăşurări a urmăririi penale în cauză;

b) punerea în pericol a siguranţei victimei, a martorilor sau a membrilor familiilor acestora;

c) dificultăţi în supravegherea tehnică asupra altor persoane implicate în cauză.

(5) Amânarea prevăzută la alin. (4) se poate dispune cel mai târziu până la terminarea urmăririi penale sau până la clasarea cauzei.

Iată și comunicatul de presă al Inspecției Judiciare:

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version