Inspecția Judiciară recunoaște că a fost vineri la Parchetul General înainte de audierea lui Liviu Dragnea  în dosarul violențelor Jandarmeriei, dar susține că inspectorii nu știau despre acest lucru “nici înainte, nici în timpul” audierii acestuia.
 
 
Precizările vin luni, dar nu din dorința de a informa opinia publică, ci pentru a acuza presiuni: 
 
”Încercarea de atragere a Inspecţiei Judiciare în spaţiul disputelor politice, prin inducerea ideii că inspectorii s-au aflat la PÎCCJ în ziua în care demnitari ai statului român au fost audiaţi la acelaşi parchet pentru a-i intimida pe procurorii de caz, constituie, în realitate, o presiune asupra Inspecţiei Judiciare, având un dublu scop: manipularea opiniei publice în sensul că activitatea de inspecţie s-ar situa în afara cadrului legal şi deturnarea cursului verificărilor”, se arată într-un comunicat. 
 
“Vineri, inspectorii judiciari s-au deplasat la Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării lucrărilor de inspecţie având ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetările în cauza penală vizând incidentele din 10 august 2018. Conducerea PÎCCJ a fost anunţată cu o zi înainte cu privire la această deplasare şi nu a formulat nicio obiecţie”, precizează IS.
 
Inspectorii judiciari au ridicat copii ale “actelor privind procedura de începere a procesului penal în cauză, emise de procurorii vizaţi de sesizări”.
 
Conducerea IS susține că inspectorii judiciari “nu au avut cunoştinţă nici anterior şi nici în timpul prezenţei lor la PÎCCJ despre actele de urmărire penală pe care procurorii de caz urmau să le efectueze în ziua respectivă” – adică despre audierea lui Dragnea.
 
“Ca atare, Inspecţia Judiciară nu a verificat modul în care se desfăşoară urmărirea penală şi probatoriul aflat la dosarul cauzei”, se mai arată în comunicat.
 
Amintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a prelungit prin OUG mandatele șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, și a adjunctului său, cărora le expiraseră mandatele la 1 septembrie.
 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version