Președintele Klaus Iohannis a contestat miercuri, la CCR, Codul Penal modificat în 4 iulie în Parlament, șeful statului arătând că încalcă prevederile art. 61 alin. (2), ale art. 66 alin. (2) și (3), ale art. 75 alin. (2), precum și cele ale art. 147 alin. (4) din Constituție.

Președintele face referiri la articolele privind abuzul în serviciu, traficul de influență, luarea și dare de mită, divulgarea de informații din dosar, redefinirea grupului infracțional, termenele de prescripție. 
 
Totodată, Iohannis invocă faptul că legea a fost adoptată cu încălcarea procedurii parlamentare, deoarece a depășit termenul constituțional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată.
 
Șeful statului mai spune în sesizare că legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, într-o sesiune parlamentară extraordinară neconstituțională, întrucât nu au fost respectate prevederile legii fundamentale în convocarea acesteia.
 
În plus, legea nu a fost înscrisă în mod expres pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, aceasta nefiind adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată și nici înregistrată la Biroul permanent al Camerei Deputaților la momentul emiterii Deciziei Președintelui Camerei Deputaților de convocare în sesiune extraordinară.

Amintim că și PNL, USR şi PMP au sesizat CCR asupra neconstituționalității Legii de modificarea Codului Penal, susţinând că peste 30 de articole sunt neconstituţionale, printre care şi cel care referitor la abuzul în serviciu şi abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu.

De asemenea, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au contestat legea la CCR.
 
Curtea Constituţională a decis că va discuta aceste sesizări în 25 septembrie. Este posibil ca la acea dată să cumuleze și sesizarea președintelui. 

Puteți citi aici  sesizarea.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version