Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care anulează pensiile speciale ale parlamentarilor, adoptată pe 17 februarie, cu 357 de voturi – mai puțin ale UDMR, care a ieșit din sala de plen.

Practic, a fost modificat Statutul deputaților și al senatorilor, astfel încât cei care împlinesc vârsta de pensionare să nu mai primească, în plus față de pensiile pentru contributivitate, indemnizațiile următoare:
 
– 4.448lei /lună pentru un mandat
– 8.894 lei/lună pentru 2 mandate
– 10.951 lei/lună pentru 3 sau mai multe mandate.
 
Cuantumul indemnizației fusese calculat ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. 
În prezent, statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari.

O asociație a fostilor parlamentari a adresat o scrisoare Avocatului Poporului, Renate Weber, în care îi cere să atace legea la Curtea Constituțională a româniei (CCR). 

Până în prezent, Avocatul Poporului nu a luat o decizie în acest sens.

190.000 de pensii speciale rămân în plată

Mai rămân în plată circa 190.000 de pensii fără contributivitate – cele acordate polițiștilor, militarilor, angajaților din Servicii, magistraților, diplomaților și altor „speciali”.

Iată cea mai recentă statistică, realizată în noiembrie 2020 de RiseProject:

PNL și USR PLUS au anunțat că vor elimina, prin mai multe proiecte de legi, o parte dintre pensiile speciale, fără însă a se atunge de pensiile militare, care sunt cele mai multe – circa 181.500. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version