Premierul Klaus Iohannis a mers joi la ședința Guvernului, așa cum anunțase cu o zi înainte, însă a stat numai o oră și jumătate, deoarece premierul Viorica Dăncilă i-a limitat vizita, spunând că a doua parte a ședinței se va ține în lipsa lui.

“Ședința de azi va avea loc în două etape”, a spus Dăncilă. “O primă etapă cu pe teme de ordine publică, apărare și politică externă, și o a două etapă – documente legate de chestiuni economice” – la care, practic, i-a sugerat șefului statului că nu are ce căuta.

Într-adevăr, numărul proiectelor de pe ordinea de zi a fost unul extrem de mare: două proiecte de ordonanțe de urgență, 11 proiecte de hotărâri de guvern, 11 memorandumuri și 6 puncte de vedere.

Președintele Iohannis a venit la Palatul Victoria la ora 15.07, însoțit de mai mulți consilieri prezidențiali, și s-a dus glonț în biroul premierului Viorica Dăncilă. Șeful statului a plecat la ora 16.30, după ce a prezidat prima parte a ședinței.

Șeful statului a declarat, la începutul ședinței de Guvern că atunci când participă la o astfel de ședință, o prezidează, dar că răspunderea asupra proiectelor aflate în discuție aparține Guvernului și premierului. 

“Voi participa azi la ședința dvs de guvern. Nu vreau însă să citiți prezența mea aici doar într-o interpretare constituțională, ci în cheia unei colaborări obligatorii între noi, având în vedere că ne pregătim pentru preluarea președinției UE, iar mâine vom prelua în mod simbolic de la cancelarul Austriei președinția Consiliului UE. Dl canclear va fi mâine în vizită în România.

Avem multe divergențe în multe domenii, dar într-o chestiune de mare interes național nu putem să ne permitem să nu colaborăm. Așadar, cititți participarea mea în cheia colaborării obligatorii

Pentru România, nici o altă variantă nu e bună. Se aștaptă de la noi poziții clare, corecte, transparente și în nici un caz nu se așteaptă o divergență între noi

În final, ca să nu apară interpretări care nu au suport constituțional: subliniez că atunci când particip la ședință, o prezidez. Decizia, ca și răspunderea asupra punctelor în discuție aparțin guvernului, în speță premierului

Cred că putem să avem o întâlnire instituțional corectă”, a declarat președintele, în debutul ședinței.

Viorica Dăncilă a spus, la rândul ei: “Mulțumesc dle președinte, așa este, e atributul dvs să participați la aceste lucrui pe externe, apărare. Legat de cooperarea pe perioada președinției, e necesară, e nevoie de consens, ea reprezintă o provocare și o oportunitate de a demonstra că România e bine pregătită. (…) 

E foarte bine să existe cooperare pentru că premierul conduce președinția Consiliului UE, iar președintele participă la Consiliul European.

E foarte important ca fiecare pas făcut în acest sens să fie făcut de România și sunt convinsă că toți ochii sunt ațintiți asupra României.

Acesta e proiectul major pentru țară și trebuie să fie prioritar pentru cei care conduc România. Mă bucură că opinia dvs de azi e tocmai în acestă direcție.

Legat de ședința de azi, dincolo de proiectele referitoare la domeniile menționate anterior, mai fac câteva precizări: vor fi anunțați partenerii PPP pentru autostrada Comarnic – Brașov, urmând să depună ofertele tehnico – financiare. Au depus oferte cinci asocieri. Mă bucur că investitorii au încredere în economie. Urmează demersurile pentru al doile aproiect PPP, Comiia de Prognoză a transmis Clinica Multifuncțională Dr Calistrat Grozovici. Proiectul va fi publicat în JOUE. Comisia de Prognoză a pregătit încă 9 proiecte în PPP. Mai am o veste bună: Ministerul Transporturilor a emis autorizația pentru începerea lucrărilor de construcție a podului suspedant peste Dunăre de la Brăila. Construcția acestui pod reprezintă pentru România un obiectiv strategic”.

Klaus iohannis nu a făcut nicio declarație presei la plecarea de la Palatul Victoria.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version