Președintele Klaus Iohannis aplaudă noile taxe și impozite din legea de modificare a Codului fiscal, pe care Guvernul Ciolacu își va angaja răspunderea, săptămâna viitoare, în fața Parlamentului.

„Este un pas în direcția bună. Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Că acuma nu se vor rezolva toate problemele sistemice acumulate în 30 de ani este iarăşi un lucru care este uşor de înţeles, dar paşi trebuie făcuţi”, a declarat șeful statului, miercuri seară, la New York.

El a bătut moneda, în ton cu Ciolacu, pe reducerea cheltuielilor bugetare, deși ele reprezintă doar 15% din totalul măsurilor de „economisire a banului public”, restul reprezentând biruri impuse mediului privat – taxe și impozite noi sau majorate, care vor afecta, în final, tot buzunarele românilor.

Iohannis s-a referit și la evaziunea fiscală, pe care nici Guvernul Ciolacu nu o ține în frâu, la fel cum nu a reușit nici „Guvernul meu”, condus de liderul PNL, Nicolae Ciucă.

„Nu putem să continuăm să ne facem că bani publici sunt de multe ori cheltuiţi fără o eficienţă foarte mare, nu putem să închidem ochii la evaziunea fiscală şi nu putem să lăsăm anumite resurse care ar trebui să fie disponibile pentru bugetul local să nu fie folosite. Cum se face asta, sigur, este o artă pe care trebuie să o descopere guvernul şi să vină cu acele măsuri care rezolvă problema şi pe termen scurt, dar care rezolvă şi problemele sistemice”, a spus președintele.

Proiectul cu noile taxe, în primă lectură la Guvern. Ciolacu o scaldă cu noile biruri și bate moneda pe tăierile infime de la bugetari

„Noi ştim că avem probleme sistemice. După părerea mea, este un prim pas care se face şi, după ce acest proiect va fi dezbătut, va ajunge în Parlament unde iarăşi sunt posibile îmbunătăţiri, adaptări şi aşa mai departe, chiar şi în procedură de angajare a răspunderii sunt posibile amendamente dacă sunt găsite necesare. Deci haideţi să pornim de la premisa că unele probleme îşi găsesc acum o soluţie şi să mergem mai departe”, a adăugat Iohannis.

Guvernul Ciolacu s-a grăbit să aprobe, în ședința de miercuri seară, Ordonanța de urgență (OUG) pentru modificarea articolului 4, alin. (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care va putea să aplice noile taxe și impozite mai rapid de 6 luni – cum prevedea legea înainte de modificare.

OUG 74/2023 a fost publicată imediat în Monitorul Oficial, miercuri seară.

OUG adoptată! Boloș i-a pus pe tavă lui Ciolacu încă o modificare a Codului fiscal: Taxele noi sau majorate se vor aplica mai rapid de 6 luni
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version