Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea participării la Summitul NATO, că „armele chimice și biologice sunt interzise”, iar românii nu trebuie să se teamă de războiul din Ucraina, pentru că Alianța Nord-Atlantică a aprobat grupul de luptă poziționat în țara noastră, iar prezența acestuia „va fi permanentă”.

„Este deja al doilea summit NATO într-o lună de zile de când Rusia a atacat Ucraina. În cadrul acestui summit discutăm planurile pe care le avem. dorim în primul rând să dovedim că suntem uniți în NATO, dar și în Alianța Nord-Atlantică. Avem o veste foarte bună, (…) deja NATO a aprobat grupul de luptă care va fi poziţionat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat și s-a realizat repede. Franța va fi națiune-cadrul pentru grupul de luptă din țara noastră, a precizat Iohannis.

„Întărirea Flancului Estic înseamnă prezența permanentă a forțelor SUA în România. Ne ajută și prezența rotațională a forțelor americane în România”, a precizat el, răspunzând unei întrebări.

Președintele a arătat ce va prezenta partenerilor NATO: „Voi sublinia importanta sprijinului pentru refugiații ucraineni, voi prezenta hub-ul de la Suceava. Voi prezenta ingrijorările față de situația securității, situația energetică și economică a Republicii Moldova. Agresorul este Rusia și trebuie sa construim o apărarea solidă pe Flancul Estic. Este nevoie de consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic. Securitatea începe de acasă, am decis în ultima sedinta a CSAT să creștem alocarea pentru armată de la 2 la 2.5 % din PIB”.

Iohannis a insistat că „românii sunt în siguranță, nu trebuie să se teamă”, pentru că suntem apărați de NATO:

„Fiindcă românii sunt îngrijoraţi de această situaţie, trebuie să vă spun foarte clar că niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai mare, din cea mai puternică alianţă de apărare care a existat vreodată. Militarii noştri sunt bine pregătiţi. Deci pot să spun cu mâna pe inimă, cum se zice, că România nu este în pericol, românii sunt în siguranţă prin forţele noastre armate şi prin NATO”

„Forța de menținere a păcii nu a fost încă agreată în NATO”, a mai spus Iohannis, răspunzând unei întrebări, dar a precizat că „România va fi prezentă unde este nevoie”:

„Forța de menținere a păcii (propusă de Polonia – n.r.) este o idee care deocamdată nu a fost agreată în NATO. România participă la formate aliate din regiune. Din 2017, participă, la un batalion de luptă în Polonia, iar Polonia participă la batalionul de luptă de la Craiova. Consolidarea Flancului Estic se face poziționând forțe armate cu dotarea aferentă, este nevoie de armament foarțe modern, e nevoie de apărare antirachetă”.

Întrebat despre pericolul ca Rusia să folosească armele nucleare iar agenții patogeni ar putea ajunge și în țările vecine, Iohannis a spus:

„Armele chimice şi biologice sunt interzise prin tratatele internaţionale şi nu putem să pornim pur şi simplu de la premisa că cineva le foloseşte. Noi toţi sperăm să rămână aşa şi toţi semnatarii tratatelor internaţionale să respecte ceea ce s-a decis”.

Iohannis și-a reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova, cu precizarea că „în afară de speculații în media, nu sunt informații că Republica Moldova ar fi ținta unui atac. Problemele Moldovei vin din slăbiciunea economică, a numărului mare de refugiați ucraineni și a dependenței energetice”.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version