Prezent la summitul de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a comentat joi dimineață scandaloasa Ordonanță de urgență 92 – de modificare a Legilor Justiției -, în a patra zi de la adoptarea ei de către Guvernul Dăncilă.

„Această ordonanță este foarte îngrijorătoare. Câteva idei merită menționate: pensionarea magistraților, e o chestiune pe care am semnalat-o, am cerut Parlamentului o evaluare, dar parlamentul nu a făcut-o. Apoi ministrul Justiției a venit fără o evalure a transparentă. S-au introdus peste noapte noi condiții pentru procurori. Se ignoră avize ale CSM.Se vede că PSD-ALDE nu dorește să legifereze tansparent, să se consulte cu partenerii. Nu e calea bună care va duce la pace socială și nu va rezolva problemele în justiție”, a spus șeful statului.

Iohannis a adăugat că “nu se legiferează corect; lumea se așteaptă la consultări, să de facă transparent”.

“Nicio lege nu este retroactivă și nicio OUG, dar știm să sunt solicitări către Avocatul Poporului pentru a sesiza CCR. Dar cum aceste solicitări au venit din sistem, eu aștept evoluțiile viitoare și după aceea o să intru mai mult în detalii”, a mai spus Iohannis.

Amintim că PNL, USR, dar și Parchetul General au depus miercuri cereri la Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Consituțională a României (CCR), deoarece OUG 92 prevede aplicarea retroactivă a prevederilor privind vechimea procurorilor la DNA, DIICOT și PÎCCJ.

Numai că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, și-a luat concediu fără să-și delege atribuțiile.

Avocatul Poporului și-a luat concediu exact înaintea intrării în vigoare a OUG pe Justiție
USR l-a găsit pe Ciorbea plecat în concediu fără să-și delege atribuțiile
DOCUMENT. Procurorul General a sesizat Avocatul Poporului să conteste OUG 92 la CCR
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version