Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, exact în ziua în care Curtea Constituțională va hotărî pe tema conflictului între puteri în cazul respingerii de către șeful statului a revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, că așteaptă motivarea CCR și că va „acționa în consecință”.


„Indiferent ce va decide Curtea, voi aștepta decizia, voi aștepta motivația, voi citi și voi acționa în consecință”, le-a spus Iohannis jurnaliștilor, la Bookfest.

Declarația sa a venit la ora 13.30, după două ore și jumătate în care cei 9 judecători ai CCR au început ședința (ora 11.00). Asta după ce au amânată luna trecută luarea unei decizii. 

Amintim că avizul negativ al Secției de procurori a CSM, fie el și consultativ, a desființat punct cu punct raportul ministrului Justiției, Tudorel Toader, prin care o acuza pe șefa DNA, Codruța Kovesi, că a încălcat Constituția.

O decizie CCR din 2005 spune că atributul președintelui nu poate fi golit de conținut.

Din păcate, în acest caz Constituția stipulează că șeful statului are prerogativa de a numi în funcție șefii Parchetelor – între care și pe cel al DNA – dar nu și revocarea lor.

Un principiu de drept spune că cine numește, acela revocă, dar nu și atunci când intervine politicul.

Dacă CCR ar admite solicitarea Guvernului, ar însemna că procurorul-șef al DNA – dar și procurorul General al României și procurorul-șef al DIICOT – ar ajunge la mâna politicului, putând fi schimbați mult mai ușor.

Amintim că Tudorel Toader a fost judecător la CCR timp de 9 ani, fiind numit la propunerea PNL. De anul trecut, el este susținut în Guvern de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. a rezistat în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version