“Am afirmat de câteva ori şi o să continui să afirm, spre disperarea lor, că persoanele urmărite penal și condamnate penal nu au ce căuta în fruntea statului. Este obligatoriu să introducem principiul integrității chiar în Constituție”!

La Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are loc vineri ședința prezidată de președintele Klaus Iohannis – prima din acest an – în care va fi aleasă noua conducere a CSM.

Este vorba despre  noul președinte și noul vicepreședinte al CSM, ce vor fi aleși din rândul membrilor Consiliului pentru un mandat de un an.

Iohannis i-a atacat la începutul ședinței pe penalii din fruntea statului: Călin Popescu Tăriceanu – al doilea om în stat, judecat pentru mărturile mincinoasă și favorizarea infractorului în megadosarul retrocedării Fermei Băneasa și pădurii Snagov, cu 25 de inculpați – și Liviu Dragnea – condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea Referendumului din 2012 și judecat în dosarul Bombonica, iar de curând urmărit penal în dosarul Tel Drum, pentru constituire de grup infracțional organizat, luare de mită și fraudarea fondurilor europene.

“Am afirmat de câteva ori şi o să continui să afirm, spre disperarea lor, că persoanele urmărite penal și condamnate penal nu au ce căuta în fruntea statului”.

Iată întreaga declaraţie a șefului statului:

“Vreau să felicit întreg CSM-ul, dar şi conducerea pentru activitatea din anul 2017, un an foarte complicat, nu doar pentru CSM, ci un an foarte complicat politic pentru România.

În acest context, vreau să o felicit pe doamna Ghena pentru felul în care a condus CSM-ul în anul 2017.

Când am devenit preşedinte, am promis că voi urma un alt fel de a face politică, cu mai puţine artificii şi mai multe rezultate.

Atunci am crezut că anumite lucruri devin evidente cu timpul şi nu mai trebuie spuse în fiecare an.

Justiţia în Romania este şi trebuie să rămână independentă. Eu, preşedintele României, o să fac orice îmi stă în puterea constituţională să îi ajut pe cei de la CSM să garanteze independenţa justiţiei. Îi asigur că vor avea în mine un partener pe care se pot baza.

Eu sunt foarte mulţumit de cum a ştiut CSM-ul, şi în 2017 şi în anii dinainte, să se implice pentru a garanta independenţa justiţiei.

Am convingerea că vor merge tot aşa, pentru că pentru România nu există altă cale.

N-am crezut să mai văd la televizor politicieni de diferite culori care să spună că justiţia în România trebuie să îşi facă de cap.

Faptul că se fac astfel de afirmaţii în spaţiul public trebuie să ne dea de gândit foarte serios.

Despre independenţa justiţiei nu se poate discuta, asta trebuie să rămână şi face parte din nucleul de bază al democraţiei pe care vrem să o construim în România, face parte din valorile UE şi din arhitectura de bază a unui stat din secolul XXI.

Având în vedere că avem în fruntea statului câteva persoane urmărite penal, condamnate penal, în conducerea statului, nu e de mirare.

Am afirmat de câteva ori şi o să continui să afirm, spre disperarea lor, că asemenea persoane nu au ce căuta în fruntea statului.

Dintr-un interes personal, ei vor fi tot timpul dispuşi să pună sub semnul întrebării justiţia.

Sistemul constituţional este în aşa fel construit încât accesul unor astfel de persoane la funcţii înalte în stat este permis.

Sunt convins că, dacă ne apucăm vreodată să rediscutăm arhitectura constituţională, principiul integrităţii pentru astfel de funcţii trebuie inclus”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version