Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

GREVĂ în Educație: Profesorii resping voucherele sociale transformate de Guvern în „prime” / POLITICĂ: Ciucă a anunțat că nu își mai depune mandatul de premier / Rotativa se amână sub pretextul grevei în Educație / Motivul real este că trocul PNL-PSD este în aer / 

Breaking News:

Iohannis îi ia apărarea lui Daea: „CE trebuia să ţină cont că România a făcut sacrificii”

Președitele Klaus Iohannis îi ia apărarea ministrului Agriculturii, Petre Daea (PSD), după ce România a aflat că va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. 

Aceasta, în condițiile în care Bulgaria va primi 16,75 de milioane de euro, iar Polonia, 29,5 milioane de euro. În plus, CE autorizează aceste ţări și pe România să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Iohannis a declarat, joi, că este posibil ca datele furnizate de ministrul Agriculturii să nu fi fost „gândite profund”, dar Comisia Europeana ar fi trebuit să ţină cont de „sacrificiile imense” făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

„Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comente”, a afirmat şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.

Întrebat dacă a primit explicaţii de ce a fost alocată această sumă mică României şi cine s-ar face vinovat pentru acest lucru, șeful statului a spus:

„Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei”.

Comisia Europeană a anunţat, luni, că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea “pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi “limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.

0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv