Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat în vizită, miercuri, la Baza 57 Aeriană de la „Mihail Kogălniceanu”, împreună cu premierul Nicolae Ciucă şi prim-ministrul belgian, Alexander De Croo.

Belgia are 300 de soldați în România, ca parte a eforturilor NATO de a-și consolida flancul estic.

Șeful statului a precizat că mediul de securitate internaţional a suferit modificări radicale în urma agresiunii brutale declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi, în consecinţă, statele NATO au trebuit să ia măsuri corespunzătoare de răspuns, strict defensive, menite însă să nu ducă la escaladare.

„Astfel, NATO a sporit măsurile de pregătire a forţelor militare aliate şi de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic. (…) Dragi militari – români şi cei din alte state membre NATO, vă aflaţi aici umăr lângă umăr şi sunteţi astăzi expresia concretă a hotărârii noastre de a întări în continuare descurajarea şi apărarea aliate în regiunea Mării Negre”, a declarat el.

Iohannis i-a mulţumit premierului Belgiei pentru contribuţia militarilor belgieni aflaţi pe teritoriul României: “Dragi militari aliaţi, prezenţa dumneavoastră în România are, dincolo de componenta de securitate, şi o dimensiune simbolică. Împreună cu colegii voştri, militarii români, protejaţi şi apăraţi valorile euroatlantice care definesc în mod esenţial societăţile noastre: democraţia, drepturile omului, statul de drept şi dreptul fiecărui popor de a-şi decide propria soartă. Numai împreună putem asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor noştri.”

Premierul Belgiei a afirmat că aliații sunt uniți: “Activarea forţei de răspuns a NATO pentru prima dată de la înfiinţarea sa, la doar o zi după invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite semnalul că Alianţa este mai unită ca niciodată şi mai hotărâtă ca niciodată. Ca aliaţi, suntem fermi în ceea ce priveşte securitatea teritoriilor ţărilor aliate. Şi sunt foarte mândru că în această bază, trupe franceze şi belgiene lucrează umăr la umăr pentru a descuraja orice agresiune împotriva României şi împotriva NATO.”

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că statele membre NATO trebuie să fie pregătite pentru o „criză de durată” și pentru situația în care această criză s-ar putea extinde mai aproape de „granița noastră”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version