Preşedintele Klaus Iohannis susține că este important ca modificarea celor 15 legi ale securității naționale să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete, nu pe repede înainte în Parlament, printr-o comisie specială de genul celei prin care s-au modificat Legile Justiției.

Întrebat miercuri, la Parlament, dacă Administraţia Prezidențială a fost contactată în legătură cu înfiinţarea acestei comisii, șeful statului a răspuns negativ.

“Bănuiesc că,  după ce astăzi (miercuri – n.r.) se înfiinţează comisia specială, se vor apuca să îşi noteze care sunt partenerii importanţi în aceste discuţii”, a adăugat el.

Despre înființarea comisiei speciale parlamentare, Iohannis a declarat următoarele:

“În acest context, sunt imaginabile două scenarii – un secenariu ar fi ca un PSD, dornic să ocupe toate instituţiile statului, să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniu securităţii naţionale, în sensul unui control politic fără să colaboreze cu Preşedinţia, CSAT, Armata, serviciile. Acesta este un secenariu prost.

Alt scenariu, o coaliţie responsabilă, care înţelege nevoia modernizării legislaţiei în domeniu securităţii naţionale se apucă să lucreze pe aceste teme foarte importante, colaborează cu preşedintele, cu CSAT, inclusiv cu reprezentanţii serviciilor vizate şi în final se obţine ceea ce ne dorim cu toţii: o legislaţie modernizată, europeană, o legislaţie care într-adevăr conduce la un cadru care permite o securitate naţională modernă, care permite să îi spunem cetăţeanului <<da, statul român este capabil şi are toate instrumentele şi legislaţia aferentă pentru a vă apăra aşa cum doriţi cu toţii>>”.

Preşedintele a mai spus că îşi doreşte cel de al doilea scenariu şi are speranţa că acest scenariu de colaborare va deveni realitate.

Plenul Parlamentului va vota miercuri înfiinţarea a două comisii speciale: una pentru modificarea Legilor Securităţii Naţionale şi a doua, pentru elaborarea Codului Administrativ și a Codului Finanţelor publice locale.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version