„DNA este un model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei”, a declarat prețedintele Klaus Iohannis marți, la 4 ani după ce a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea instituției, revocare propusă de Tudorel Toader, apărătorul penalului Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Klaus Iohannis a ridicat osanale Direcției Naționale Anticorupție (DNA), marți, la câteva zile după scandalul achiziției de către Poliție a 600 de BMW-uri de la importatorul auto prieten al președintelui.

Președintele Klaus Iohannis și procurorul șef al DNA Crin Bologa

Europarlamentarul Alin Mituța, membru REPER – partidul înființat de Dacian Cioloș după demisia din USR PLUS -, a anunțat marți că a sesizat Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi – fost procuror-șef al DNA, care a fost revocată de Iohannis în iunie 2018 -, cu privire la această achiziție „cu cântec” de la firma Automobile Bavaria, al cărei acționar majoritar este Michael Schmidt din Sibiu.

Sindicatul Europol: Licitație „cu cântec” pentru 600 de BMW 320ix la Poliția Rutieră
Iohannis, despre cele 600 de maşini BMW de la prietenul său pentru Poliție: Dacă există suspiciuni, să se verifice „la sânge”

DNA a prezentat, la Cercul Militar Naţional, bilanțul activității la două decenii de la înființare, evenimentul fiind denumit „20 de ani de luptă împotriva corupţiei”.

Iată ce a spus președintele Iohannis, în discursul său:

„(…) Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut progrese mari, ajungând un model la nivel european, furnizor de expertiză şi bune practici în lupta împotriva corupţiei. Parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eşecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai aşa se poate învăţa din lecţiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătăţiri a activităţii, în slujba societăţii şi a binelui comun.

O societate în care corupţia este combătută riguros, care are mecanisme de control şi echilibru, în care responsabilitatea decidenţilor faţă de cetăţeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este generalizat reprezintă o societate puternică şi stabilă.

Lupta împotriva corupţiei este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituţii, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali. În acest efort comun, acţiunea instituţiei dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului şi pentru prevenirea şi înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea.

Rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare au evidenţiat de fiecare dată progresul gradual realizat în domeniu, dar şi neajunsurile sau obiectivele a căror îndeplinire stagna. Sunt convins că fără contribuţia decisivă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie în combaterea corupţiei la nivel înalt şi a corupţiei sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune şi un partener strategic pentru partenerii noştri din cadrul NATO şi din Uniunea Europeană.

Înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie, devenit ulterior DNA, a reprezentat un prim semnal al asumării luptei împotriva corupţiei de către România la cel mai înalt nivel şi pe termen lung.

În toţi aceşti ani, ţara noastră s-a schimbat radical, prin dezvoltarea capacităţii sale instituţionale, prin creşterea nivelului de transparenţă şi integritate în sectorul public şi prin transformarea economică şi democratică pe care a cunoscut-o. S-au schimbat şi mentalităţile, iar societatea românească nu mai tolerează lipsa de corectitudine în viaţa publică.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version