Președintele Klaus Iohannis vrea să obțină funcția de secretar general al NATO, în locul lui Jens Stoltenberg, care își încheie în octombrie mandatul prelungit deja de 4 ori.

Propunerea cu Iohannis șef al Alianței a fost transmisă oficial de România, conform informației postate pe rețeaua X, joi, de corespondenta Bloomberg la Casa Albă,  Jennifer Jacobs:

Însă Administrația Prezidențială nu a vrut să confirme propunere,poate și pentru faptul că favorit pentru șefia NATO este premierul Olandei, Mark Rutte, care a primit chiar joi susținerea declarativă atât din partea președintelui SUA, Joe Biden, cât și de la Regatul Unit.

Totuși, potrivit unor surse, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, nu ar strânge suficiente voturi pentru a fi ales șef al NATO, din cauza opoziției aliaților de pe frontul estic – Bulgaria, Ungaria, Turcia și România.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat la briefingul de presă după ședința Executivului, că „nu am date pentru a comunica pe acest subiect”, întrebat dacă România a notificat alte ţări NATO că intenţionează să-l nominalizeze pe preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de secretar general al NATO.

Despre cine face această nominalizare din partea României, Constantin a spus: „Acum, nu cred că fiecare membru NATO trebuie să facă o nominalizare pentru Secretariatul general”.

„La nivel de NATO, din câte ştiu eu, deciziile se iau în unanimitate. Sunt discuţii politice care nu se pripesc, mai ales că vorbim despre cea mai înaltă funcţie din această organizaţie esenţială, mai ales în contextul pe care îl trăim de astăzi. Şi o să vedem dacă vom avea informaţii publice despre astea, cu siguranţă le voi putea comunica”, aprecizat purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

În 2022 Iohannis declara că „dacă i s-ar face o astfel de propunere, ar evalua situația foarte serios și ar face o declarație publică”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version