Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, după întâlnirea cu delegația Comisiei de la Veneția, că așteaptă o opinie preliminară înainte de cea “consolidată” pe tema Legilor Justiției, pe care speră să o ia în considerare Parlamentul.

Șeful statului a precizat că delegația Comisiei de la Veneția a venit în România la sesizarea sa:

“Vă amintiți probabil că eu am sesizat Comisia de la Veneția și i-am rugat să facă o analiză a legislației care este încă în lucru, a celor trei legi care se referă la justiție. Am avut o discuție foarte bună, am discutat evident despre aceste legi, care sunt preocupările noastre și așteptăm cu mare interes să avem poate chiar o opinie preliminară, în relativ scurt timp și în final să avem o opinie consolidată, care cred eu că va fi luată în considerare de Parlament, pentru a armoniza această legislație cu legislația europeană în materie”.

Întrebat dacă a transmis reprezentanților Comisiei de la Veneția faptul că unele dintre modificări au fost scrise “cu dedicație”, Iohannis a răspuns:

Nu am dorit să intrăm nici eu, nici membrii delegației în textul legii. Am discutat mai degrabă despre principii și, da, le-am explicat cum am ajuns la concluzia că este nevoie de această sesizare, o dată procedura neuzuală de comisie specială a Camerei, împreună cu Senat, pe urmă lipsa totală de transparență în dezbaterea acestei comisii, dar și faptul că anumite prevederi din lege pot duce la blocaje în justiție. Le-am explicat destul de detaliat preocupările mele și le-am răspuns la câteva întrebări legate de procedură, de parcursul legii și mi-au spus cum ar putea să arate parcursul acestor analize”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version