Jandarmeria, RIDICOL la superlativ! Ca să ne demonstreze că ne-au gazat civilizat, șefii jandarmilor au dat ordin să se gazeze întrei ei într-o demonstrație tehnică!
La 10 zile de la reprimarea protestului din Piața Victoriei, Jandarmeria s-a gândit să facă o demonstrație în fața jurnaliștilor, pentru a le demonstra că muniția folosită împotriva celor 100.000 de oameni prezenți la Mitingul Diasporei este neletală.

Maistrul militar Alexandru Dinică a arătat luni, la poligon, cum funcționează armele, lăudându-se: “Uitați, eu nu portă mască!”
Întrebat însă dacă a făcut parte din echipajele de la protest, Dinică a recunoscut că el doar îi învață pe jandarmi.

“Toate materialele pe care vi le-am prezentat – grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 şi pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeaşi concentraţie, dar diferă litrajul – sunt neletale şi sunt certificate de toate organizaţiile şi comisiile în drept. O parte din muniţii nu sunt de producţie românească. Grenada este este făcută la Mija. Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia”, a spus Dinică. 

Imagine de la protestul din seara de 10 august
Doi tineri civili au fost uciși de o muniție similară în ’91. Nici astăzi, după 27 de ani, nu se cunosc făptașii

Jandarmeria ignoră complet uciderea a doi civili în septembrie 1991 de către forțele de ordine, în timpul mineriadei din septembrie, care a dus la căderea Guvernului Petre Roman. 

Victimele au fost Aurica Crăiniceanu, de 27 de ani, care mergea împreună cu soţul ei și a fost lovită în piept de un proiectil tras dinspre Guvern.
La 20 de minute de la împuşcarea femeii, scena s-a repetat cu studentul de 24 de ani, Andrei Frumuşanu, aflat la circa 130 de metri de sediul Guvernului: a fost împuşcat în torace.

Dosarul a fost mătrășit de autorități, după ce a fost plimbat între parchete și instanţe de judecată timp de 21 de ani.

Părinții celor doi tineri uciși au dat statul român în judecată la CEDO în 2004 și au câștigat 8 ani mai târziu.

Astfel, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat România în data de 23 aprilie 2012 constatând nerespectarea dreptului la viaţă, precum şi faptul că timp de 21 de ani justiţia nu a reuşit să afle cine sunt criminalii Auricăi Crăiniceanu şi ai lui Andrei Frumuşanu.

CEDO a hotărât ca părţile reclamante să primească de la statul român câte 30.000 euro daune morale şi să le fie acoperite cheltuielile de judecată (câte 1.000 euro).

Dar nici astăzi, la 27 de ani de la regetabilul eveniment, nu se ştie cine a tras în cei doi tineri în septembrie ’91.
Citește și…
Tudorel Toader îl ridiculizează pe Procurorul General în privința anchetării jandarmilor violenți la protest: “N-avem nevoie de asigurările lui!”
Ministrul Justiției asmute Inspecția Judiciară peste prim-procurorul militar Ionel Corbu
PLANȘA Represaliilor. Operațiunea DEFRIȘAREA. Supraveghetorii. ARHIVA CSAT!
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version