Judecătorii şi procurorii din mai multe oraşe au protestat tăcut, marţi, pentru a doua zi consecutiv, împotriva modificării legilor Justiţiei și Codurilor penale.

sursă foto Mediafax

Astfel, magistraţii au ieşit cu robele în mână pe treptele instanţelor de judecată în Slatina, Galaţi, Sibiu, Râmnicu Vâlcea sau Craiova.

Judecătorilor Tribunalului Olt li s-au alăturat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, potrivit Mediafax. Magistraţii n-au avut bannere sau pancarte şi nu au vrut să facă declaraţii, ci au ţinut să precizeze, totuşi, că activitatea instanţei n-a fost perturbată, deoarece judecătorii care aveau dosare pe rol au rămas în sălile de judecată.

Tot marţi au protestat şi judecătorii Judecătoriei Slatina, de asemenea alături de procurorii parchetului local. Aceştia au ieşit la ora 12.00 pe treptele instanţei, unde au stat circa un sfert de oră.

Acestui protest s-au alăturat şi judecătorii de la Judecătoria Craiova şi de la Tribunalul Dolj, Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi Judecătoria Alexandria.

La Galaţi, 20 de judecători au protestat tăcut pe scările Palatului de Justiţie.

Magistraţii au stat acolo timp de 30 de minute şi au anunţat că marţi programul de lucru se prelungeşte cu 30 de minute, până la 16.30.

De asemenea, magistraţii Judecătoriei Sibiu au anunţat că de marţi până vineri întrerup timp de o oră programul de lucru, ca semn de protest faţă de modificările legislative din Justiţie.

Aproximativ 30 de sibieni care participă la un flashmob zilnic, au venit, marţi, la Judecătorie, unde au aplaudat demersul magistraţilor.

Judecătorii și procurorii reclamă adoptarea modificării Legii 303/2004 privind Statutul magistraților, cu ignorarea avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a voinţei exprimate de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene.

De asemenea, ei nu sunt de acord cu promovarea unor iniţiative legislative pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală de natură să conducă la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel în mare măsură ineficientă justiţia penală.

Totodată, magistraţii solicită Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să îşi exprime public poziţia faţă de aceste iniţiative legislative.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version