Până când Parlamentul nu va aproba OUG 14 de abrogare a OUG 13 eliminând însă elementele de neconstituționalitate din prima, pericolul dezincriminării abuzului în serviciu rămâne!

Ordonanţa de Urgență nr. 13/2017 nu mai poate fi analizată pe fond deoarece este deja abrogată, potrivit preşedintelui Curţii constituționale a României (CCR), însă procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, se declară în continuare îngrijorată de faptul că actul normativ controversat ar putea produce efecte.

kovesi

Ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională. Din cauza neconstitutionalităţii, abrogarea ordonanţei (13 – n.r.) ar putea fi declarată neconstituţională, invalidă“, a declarat Kovesi, într-un interviu pentru cotidianul italian la Repubblica.

De altfel, și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, care a demisionat ieri la presiunea protestatarilor, a declarat că OUG conține un articol neconstituțional – deși chiar el a inițiat proiectul OUG 14, după ce a eșuat cu OUG 13 prin care voia dezincriminarea abuzului în serviciu pentru fapte al căror prejudiciu este mai mic de 200.000 de lei – cazul lui Liviu dragnea.

Ordonanta 14, de abrogare, a fost publicata in Monitorul Oficial si nu a fost contestata pana in acest moment la CCR. Actul normativ trebuie sa ajunga si in Parlament, unde poate fi adoptat sau respins. In cazul din urma, juristii spun ca abrogarea inceteaza si ordonanta initiala, contestata vehement in strada, intra automat in vigoare.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, joi, cu majoritate de voturi, să nu admită sesizarea Avocatului Poporului privind OUG 13, pe motiv că aceasta nu mai are obiect, din moment ce a fost abrogată.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, admite că în anumite situaţii Curtea s-a pronunţat totuşi în legătură cu acte normative abrogate. Era vorba însă de procese în curs.

Teoretic, controversa ordonanţei 13 este în acest moment rezolvată: ea a fost abrogată şi nu îşi va produce efectele. Iar Liviu Dragnea a declarat, vineri, că OUG 14 de abrogare a OUG 13 trebuie adoptată cât mai rapid de Parlament.

Până atunci însă, suspiciunile rămân, deoarece deficitul de încredere obținutde PSD în ultimele două săptămâni este aproape total.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version