Procurorul general Augustin Lazăr este de părere ca nu numai președintele Înaltei Curți ar trebui să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci și conducătorul Ministerului Public, adică procurorul general, funcție în care se află el acum, numit anul trecut de către președintele Klaus Iohannis.

sursă foto: Digi 24
sursă foto Digi 24

Afirmația lui Lazăr vine în contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar.

Iată punctul său de vedere, publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public:

“Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură ‘în oglindă’ în ceea ce privește numirea în funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României. Numai o asemenea procedură oferă garanția respectării principiilor stabilității și independenței procurorului, precum și a îndeplinirii rolului Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”.

În mesaj, Augustin Lazăr își exprimă opinia și în legătură cu recentele inițiative ale Guvernului privind modificarea legislației penale, afirmând că acest lucru dovedește o dată în plus necesitatea transferului către CSM a prerogativei de a face propunerea pentru funcția de conducător al Ministerului Public.

Procedura actuală prevede că procurorul general este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.

În schimb, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este numit de președintele României, la propunerea CSM.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version