Procurorii efectueză cercetări in rem “sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”!

Cu două zile înainte de votarea în Parlament a Comisiei de anchetă privind declarațiile jurnalistului Dan Andronic referitoare la alegerile din 2009, Parchetul General anunță că efectueză cercetări in rem în acest caz.

“În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Parchetul precizează că, în acest dosar, se efectuează cercetări “in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale.

“Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, se mai arată în comunicat.

UPDATE: Șerban Nicolae, președintele Comisiei juridice a Senatului, a declarat într-o intervenție telefonică la Antena 3 că nu va renunța la comisia parlamentară:

“Noi mergem cu ancheta înainte. Comisia își pot adopta propriul regulament, așa că dispoziția aceea din regulamentul general al Camerei Deputaților prin care comisia nu își mai are rostul în cazul unei anchete la Parchet nu se poate aplica și în acest caz”, a spus el.

UPDATE 2: Eugen Nicolicea, președintele comisiei juridice a Camerei Deputaților, a declarat la rândul său, tot într-o intervenție telefonică la Antena 3, că nu va renunța la ancheta parlamentară:

“Procurorul general a blocat comisia și va răspunde pentru asta: vom constata în final că a făcut abuz în serviciu. (…) Miercuri, în Parlament, vom schimba puțin obiectul comisiei astfel încât dl Lazăr să rămână cu buzele umflate. Vom vedea până atunci pentru ce a început el urmărirea penală in rem și vom găsi formula pentru a nu fi blocată comisia pe care o vom înființa și să continuăm ancheta”.

Dan Andronic și declarațiile sale

Amintim că Dan Andronic susține că, în 6 decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea, șefa DNA și pfostul prim-adjunct al șefului SRI fiind preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat ulterior că întâlnirea organizată la el acasă a fost o “simplă cină” cu ocazia Sfântului Nicolae, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu – de ziua acestuia din urmă.

Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenți Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi. 

Imediat după întoarcerea din voiajul petrecut în Qatar, Liviu Dragnea a anunțat înființarea unei comisii parlamentare de anchetă, în care să fie audiați toți cei prezenți la Oprea acasă, inclusiv Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea.

Dragnea a amenințat-o pe Kovesi că în caz că nu va veni, îi va face plângere penală.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version