Instituția admite că au existat situaţii în care personalul a ieşit la pensie la vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani!

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) dă asigurări că o decizie a Guvernului privind limitarea pensionărilor anticipate “nu este aplicabilă imediat”.

“În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze această situaţie de ieşiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaţilor sistemului de sigurantă şi securitate naţională, MAI apreciază că o astfel de iniţiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, aşa cum susţin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a iniţiat şi nu are un astfel de proiect în lucru. MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să ţină cont de interdicţiile, pericolele şi riscurile specifice funcţiilor pe care le îndeplinesc angajaţii din sistemul de ordine şi sigurantă publică”, precizează MAI, într-un comunicat transmis duminică.

De asemenea, instituţia arată că “toţi angajaţii MAI care au ieşit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare şi statutele profesionale”.

În comunicat se admite că au existat situaţii în care personalul a ieşit la pensie la vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani, însă “în toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condiţiile legale de pensionare şi s-a respectat voinţa angajatului care îndeplinea aceste condiţii.”

Precizările vin după ce preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat că Guvernu croiește pe ascuns o ordonanță de urgență prin care vârsta de pensionare va fi majorată de la 47-48 de ani la 55 de ani iar pensiile vor fi micșorate “undeva între 30-50%” în sistemul de siguranţă naţională şi micşorarea pensiilor, în sensul modificării sistemului de calcul.

 Coarnă: La vârful MAI există pensii între 10.000 şi 20.000 lei

 

Dumitru Coarnă a acuzat că la vârful MAI există pensii între 10.000 şi 20.000 lei.

“Acolo trebuie pus plafon la pensiile mari, ei vor să radă pensiile mici. Să vă dau un exemplu: Popescu Alina, comisar -şef de la Slatina, au adus-o la 1 ianuarie la MAI, i-au majorat salariul, consistent, au ţinut-o fix 6 luni, cât zice legea, au pensionat-o la 44 de ani şi au reîncadrat-o pe aceeaşi funcţie, deci pensie zece mii si ceva de lei şi, acum, cu salariul, trece de douăzecii mii lei. Este ilegal! Este o infracţiune. Este consilier de ministru în MAI”, a spus Coarnă, pentru Mediafax.

În replică, ministrul de Interne Carmen Dan susţine că pensionarea şi reîncadrarea s-au făcut conform legii.

“Referitor la consilierul ministrului, Alina Popescu, mentionăm că aceasta a fost eliberată din funcţie şi pusă la dispoziţie în luna iunie, ca urmare a încetării mandatului demnitarului – odată cu schimbarea Guvernului Grindeanu. La acel moment, aceasta a optat pentru a ieşi la pensie, în condiţiile art. 69 alin. 1, lit. j din Statutul poliţistului, vârsta acesteia fiind de 44 ani si 7 luni. Ulterior, în luna iulie, dupa numirea noului Guvern, persoana a fost incadrată în funcţia de consilier al ministrului, ca personal contractual, în condiţiile Ordonanţei 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administraţia publică centrală”, a explicat MAI.

Legea prevede că vârsta de pensionare poate fi și de 45 de ani

Potrivit legii privind pensiile militare de stat, “au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă; au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu. Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege“.

Legislaţia prevede că reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. “Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani”, se arată în lege.

 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version