“Viața mea privată nu mi-o voi expune niciodată în fața unei comisii”, a spus Maior. Răspunsul l-a scos din sărite pe Liviu Pleșoianu (PSD), care  a răbufnit: “Nu mai aveți voie să fiți ambasador!”

Ambasadorul George Maior, fost șef al Serviciului Român de Informații (SRI), a refuzat de mai multe ori să spună în Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009 dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a participat la întâlnirea de la Gabriel Oprea acasă, la acea dată ea deținând funcția de procuror general. 

Primul care l-a chestionat pe George Maior Maior a fost deputatul Liviu Plesoianu, membru în comisie din partea PSD.

George Maior i-a repetat de trei ori că vizita sa la Gabriel Oprea acasă ține de viața sa privată viața și că nu va spune cine a mai fost și ce s-a discutat.

Liviu Pleșoianu

Enervat, Pleșoianu a răbufnit: “E de o gravitate maximă că nu răspundeţi. Aţi fost director SRI. Sunteţi plătit din banii românilor. Nu poţi să te prezinţi în faţa unei Comisii de anchetă, oriunde în lume, să sfidezi poporul român, comisia de anchetă, nerăspunzând la întrebări simple. Nu mai aveţi căderea de a avea funcţia de ambasador al României în SUA, un stat la care ne raportăm ca civilizaţia democratică“.

Dar iată cum și-a început declarațiile Liviu Maior:

„Aş răspunde în felul următor: SRI s-a comportat exemplar în raport cu legislația. În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. În viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţii, există şi aspecte referitoare la elemente private, evenimente private, ele nu au avut legătură cu activitatea instituţiei”, a spus Maior.

“Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale”

Întrebat dacă a fost la Oprea acasă înziua alegerilor prezidențiale din decembrie 2009, Maior a răspuns:

Din acest punct de vedere, şi acest moment îl definesc ca pe un eveniment privat la care am participat, în care nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca fiind ilegale, neconstituţionale, sau neconform standardelor de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor sau persoanelor. Nu am ce să-mi reproşez“.

El a fost întrebat apoi de Pleșoianu dacă la întâlnire au participat Coldea și Kovesi.

Iată răspunsul: “Fiind eveniment privat, cu riscul de a dezamăgi, la această întrebare o să răspund permanent că nu discut de un eveniment privat, desfăşurare, persoane care au fost acolo. Orice persoană care are cunoştinţă despre acest eveniment privat – nu a fost singurul la care am participat în acea zi – poate sesiza insituţiile abilitate în legătură cu eventuale ilegalităţi, aspecte neconstituţionale“.

Maior: “Directorul SRI a participat și va participa întotdeauna la evenimente private”

Întrebat din nou dacă șefa DNA, la acea dată procuror general, a participat la întâlnire. Maior a răspuns: 

“Cu riscul de a fi repetitiv, eu consider că nu are relevanță din punctul de vedere al obiectivelor comisiei, pentru că este vorba despre un eveniment privat, iar directorul SRI a participat și va participa întotdeauna la evenimente private și SRI s-a comportat exemplar în raport cu legislația”.

După acest răspuns a luat foc Pleșoianu. El a fost potolit rapid de președintele comisiei, Mihai Fifor, cu un “E, hai, lăsați”.

Maior a arătat că a răspuns onest şi nu consideră că a sfidat comisia.

„Viaţa mea privată nu mi-o voi expune niciodată în faţa unei comisii. Problema oficială a fost că SRI s-a comportat exemplar. Nu consider deloc că evenimentul privat exprimă ceva imoral sau ilegal”, a spus Maior.

El a arătat că îl cunoştea pe Gabriel Oprea din 2001-2002 şi a avut şi are cu acesta o relaţie de prietenie.

Deputatul PMP Robert Turcescu l-a întrebat pe fostul șef al SRI:

“Unde ați aflat rezultatul alegerilor?”

Maior a răspuns:

“La televizor”.

“Unde anume?”, a contionuat Turcescu.

“Eram la mine acasă”, a spus Liviu Maior. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version