Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat luni, când a prezentat public raportul asupra cozilor din Diaspora la alegerile europarlamentare din 26 mai, că responsabil de organizare este Biroul Electoral Central (BEC), iar ministerul doar îi acordă sprijin logistic.

 

În ceea ce privește pregătirea și organizarea alegerilor din Parlamentul European, aceasta revine Biroului Electoral Central. Există și prevederi care se referă la Ministerul Afacerilor Externe. MAE asigură logistic procesul de votare. Ca să fie foarte clar: responsabilitatea este a Biroului Electoral pentru secțiile de votare. Ministerul Afacerilor Externe are obligația de sprijin logistic”, a spus Teodor Meleșcanu într-o conferință de presă.

El a mai spus că, în ziua alegerilor, începând cu ora 16,00, a solicitat prelungirea procesului de vot şi după ora 21,00, dar răspunsul primit de la Biroul pentru secţiile de votare din străinătate a fost acela că toate alegerile se desfăşoară în acelaşi interval de timp – 7.00 – 21.00. 

Potrivit ministrului, vinovate sunt și ambasadele, cărora MAE le-a cerut, în data de 8 februarie, o circulară la toate misiunile diplomatice prin care a cerut propuneri privind centrele de votare existente în străinătate și dacă este cazul să fie suplimentat numărul acestora.

“Şi, ca urmare, am solicitat şi tuturor ambasadelor ca propunerile pe care le fac să ţină seama de numărul de români în comunitatea românească şi să fie în consultare cu ei în ceea ce priveşte alegerea secţiilor de votare şi să obţină de la autorităţile locale deschiderea de noi secţii de votare în diverse locaţii. În anul acesta la alegerile europarlamentare MAE a organizat un număr de 441 de secţii de votare. (…) Practic, faţă de alegerile parlamentare din 2016, 2014, 209 şi din 2009 au fost organizate 190 secţii, iar la actualele alegeri am organizat 441 de secţii, deci un număr dublu. Cele mai multe secţii de votare au fost în Italia – 76, Spania – 50, Republica Moldova – 36, SUA – 31 de secţii Marea Britanie – 29 de secţii, Germania – 25, Franţa – 17 Austria – 9, Belgia 8. Cele mai multe consulate s-au organizat în locaţii noi”, a explicat ministrul.

El a admis că ţările cu cele mai mari probleme la vot au fost Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru, unde există comunităţi foarte mari de români.

Nu în ultimul rând, vinovat este președintele Klaus Iohannis, care  declanșat referendumul simultan cu europarlamentarele, susține Meleșcanu.

“Principala problemă a fost că, în loc de un scrutin referitor la alegerile parlamentare, am avut două scrutinuri. În afară de un buletin de vot, am avut trei buletine de vot. Lucrul acesta, în mod firesc, a grevat foarte mult timpul de vot pentru fiecare cetăţean”, a afirmat Meleşcanu.

Amintim că președintele Klaus Iohannis i-a ceru premierului Vioica Dăncilă să-l demită pe Meleșcanu, după ce mii de oameni au stat ore întregi la coadă la secțiile de votare din străinătate, iar unii nici nu au reușit să voteze.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version