La doar câteva ore după ce autorităţile sârbe au anunţat că au prelungit perioada în care România poate solicita extrădarea lui Sebastian Ghiţă, iar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat emiterea a două noi mandate de arestare preventivă pe numele acestuia, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a făcut un anunţ deosebit de important.

Ministrul Justiţiei a confirmat, practic, că în timpul zilei de miercuri au fost trimise către Belgrad documentele oficiale în baza cărora România solicită extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

Dosarul are în jur de 475 de pagini, iar documentele au fost traduse inclusiv în limba sârbă, aşa cum au solicitat autorităţile de la Belgrad.

“Am trimis documentele necesare extrădării miercuri la Ministerul Justiţiei din Serbia. Sunt 475 de pagini, iar documentaţia a fost tradusă de noi cu un efort susţinut şi inregistrată la Ministerul Justiţiei din Serbia. Am trimis documentele miercuri la 13.30. Practic, Ministerul Justiţiei şi-a îndeplinit obligaţiile. De acum, totul depinde de partea sârbă”, a fost mesajul transmis de Tudorel Toader.

Reţinut de poliţia sârbă pe 14 aprilie, Ghiţă a fost arestat preventiv la Belgrad. Autorităţile române au avut, iniţial, 18 zile la dispoziţie pentru a solicita extrădarea afaceristului. Ulterior, termenul a fost prelungit conform legii, la solicitarea părţii române, cu 40 de zile.

Ghiţă, care ar putea ajunge să aibă mandat de arestare preventivă în fiecare dintre cele cinci dosare penale în care este implicat, are varianta solicitării de azil în Serbia.

Rămâne de văzut cum vor gestiona autorităţile belgrădene această situaţie, în condiţiile în care există şi posibilitatea să se decidă ca Ghiţă să fie condamnat în Serbia, pentru uz de acte false, iar România să obţină abia după aceea extrădarea.

Vă reamintim că Ghiţă a fost reţinut după ce a fost prins că lua masa cu fratele său, Alexandru. Sebastian Ghiţă s-a legitimat cu un paşaport sloven, dar poliţiştii sârbi au intrat la bănuieli în momentul în care afaceristul român a început să vorbească în limba engleză.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version