Mii de deţinuţi, din cel puţin 10 penitenciare, s-au răsculat în ultimele zile din cauza condiţiilor precare din închisori.

raluca-pruna-1

Oamenii s-au urcat pe clădiri, au spart geamuri, au incendiat tot felul de lucruri, au scandat lozinci şi au solicitat intervenţia ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

Totuşi, într-o ieşire timidă, aceasta a precizat că “am luat la cunoştinţă de evenimentele recente”, dar spune că situaţia este extrem de greu de îmbunătăţit.

Evident, Raluca Prună dă vina pe greaua moştenire şi susţine că “situaţia din sistemul penitenciar e una sistemică şi gravă de mai bine de 20 de ani. Am fost în penitenciare. De când mi-am preluat mandatul, am înţeles să vizitez numeroase penitenciare, cu speranţa că voi găsi o situaţie îmbunătăţită, nu a fost cazul. M-am întâlnit nemijlocit cu persoane aflate în detenţie, ştiu din contact direct cu acestea care sunt problemele. Am declarat public că este o prioritate a mandatului meu încercarea de a remedia situaţia din penitenciare. În noiembrie 2015, eu am moştenit o colecţie de hârtii, niciun fel de măsură concretă. Vreau să mă adresez celor aflaţi în detenţie şi să îi asigur că nu îmi sunt străine deloc – supraaglomerarea, hrana, accesul la muncă şi reintegrarea acestor persoane în societate. Am făcut o promisiune publică şi le-am promis celor din penitenciare că mă aplec asupra restanţelor – subliniez restanţelor – din acest domeniu. Alternative la detenţie există: nu trebuie să inventăm nimic, sunt inventate. Probaţiunea – sistemul de probaţiune trebuie consolidat”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version