“Aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare”

După ce Poliţia Română a anunţat că Sebastian Ghiţă a fost arestat preventiv pentru 18 zile în Serbia, “în vederea extrădării”, Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a intervenit cu precizări în acest sens.

Toader a anunţat, printre altele, că “încă nu am solicitat oficial extrădarea lui Sebastian Ghiţă. Avem nevoie să adunăm o mulţime de documente pentru a demara procedurile de extrădare. Ne trebuie documente din partea DNA, a Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Tribunalului Prahova”.

Iată și restul declarației:

“Biroul internaţional Interpol a informat instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare din România, cu privire la reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă. Pe 17 aprilie, Interpol a înştiinţat instanţele din România cu privire la arestarea, reţinerea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare, trebuie să verifice urgent îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea. Ne aflăm, în acest moment, în situaţia în care aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare. Ministerul Justiţiei are deja pregătită această procedură, cerere. Aşteptăm încheierile de la instanţă şi în minutul următor dăm drumul la procedură”, a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a explicat că în situaţia în care procedura nu este respectată, cererea de extrădare ar fi lovită de nulitate şi “ar profita cine are interes”.

În procedura de urgenţă, la prima instanţă, poate formula contestaţie numai procurorul, partea nu participă, nu e citată, nu poate face contestaţie din simplu motiv că e căutată. Sper să rămână definitivă hotărârea la prima instanţă, să primim decizia, să dăm drumul la procedură. Eu vă asigur că din momentul în care primim de la instanţa de judecată imediat ne îndeplinim obligaţiile, nu se pune problema să ieşim din termen, a mai spus Tudorel Toader.

Ghiță poate să ceară azil politic 

Întrebat despre o posibilă negociere cu ministrul sârb al Justiţiei, pentru ca Sebastian Ghiţă să fie judecat în lipsă în Serbia pentru a putea fi prezentat instanţelor din România, Toader a spus: “Eu nu am competenţa să negocier pe lege, nu am competenţa să fac sugestii omologului din Serbia.”

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Sebastian Ghiţă să ceară azil în Serbia, ministrul a spus : “Din moment ce este şi azilul o instituţie, sigur că există posibilitatea folosirii acelei instituţii. Poţi folosi orice mijloc prevăzut de lege”.

Potrivit Poliției române, Ghiță a fost arestat în Serbia pentru o perioadă de 18 zile, în vederea extrădării, și nu pentru 60 de zile, cum apăruse inițial în mass-media. comunicatul IGPR a fost emis ieri.

Carmen Dan, optimistă

Carmen Dan, ministrul de Interne, este convinsă că autorităţile de la noi “vor demara cât de curând procedurile de extrădare. Sebastian Ghiţă va veni în ţară, va fi audiat şi vom afla mai multe despre modul în care a fugit şi alte astfel de aspecte”.

De altfel, există informaţii conform cărora se ştie încă de acum două luni că Ghiţă este în Serbia şi a fost filat de o echipă a poliţiei sârbe, însă s-a întârziat arestarea sa tocmai pentru a se stabili cu cine intră Ghiţă în contact şi cine l-a ajutat cu adevărat să fugă din România.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version