Ministrul Mediului, Tanczos Barna, le cere românilor să facă economie la apă, iat premierul Nicolae Ciucă îl susține. „Consumul rațional este o datorie civică”, a declarat el miercuri, la începutul ședinței de guvern.

„Noi urmărim în momentul de față rezervele de apă a localităților în zonele critice. Cele mai mari probleme apar acolo unde apa se obține prin foraj, iar o dată cu seceta a crescut foarte mult consumul de apă, de aceea am făcut apel la un consum rațional de apă potabilă. Apa potabilă presupune costuri uriașe cu transport, tratare și nu putem să consumăm de 5 ori, de 10 ori mai mult în această perioadă”, a spus ministrul Tanczos Barna.

Premierul Nicolae Ciucă a adăugat că este nevoie de informarea populației și a precizat că aceste fenomene extreme sunt în afara controlului autorităților.

„Dincolo de aceste restricții eu cred că trebuie să avem o informare corectă a cetățenilor și să înțelegem că acestea sunt fenomene care nu depind de noi, iar partea aceasta de consum rațional este o datorie civică a fiecăruia dintre noi. Demersurile pe care le-am făcut până acum trebuie consolidate (…) trebuie lucrat în permanență cu autoritățile locale pentru a gestiona situația”, a spus Ciucă.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, susţine că România nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile la nivel naţional chiar dacă multe lacuri de acumulare sunt la un nivel de umplere de numai 68%.

El a explicat că aproape 70% din suprața României este afectată de secetă pedologică, iar în paralel a crescut foarte mult consumul de apă. El a precizat că începe un val nou de căldură care va afecta puternic România și va prelungi seceta.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a avertizat, marţi, că în această perioadă este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional pentru toate folosinţele.

„Este extrem de important ca populaţia să înţeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosinţă de irigaţii şi nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor şi umplerea unor bazine/piscine”, au susţinut reprezentanţii ANAR într-un comunicat.

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat.

„Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă şi un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendinţe de scădere a aportului de precipitaţii. De aceea, estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică), coeficientul de umplere va scădea de la 82% cât este astăzi la 68%”, se menţionează în comunicat.

În acest moment, sunt afectate de secetă 115 localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeș.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version