Tribunalul Vâlcea a decis miercuri, definitiv, că Mircea Gutău, ales în 5 iunie pentru un nou mandat de primar, poate îndeplini această funcție chiar dacă a fost condamnat în trecut de două ori la închisoare cu executare, pentru fapte de corupție comise în această calitate.

sursă foto: timpuldevalcea.net
sursă foto timpuldevalceanet

În 22 iunie, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a dispus invalidarea alegerii lui Gutău, pe motiv că nu a ataşat la dosarul de candidatură hotărârea judecătorească definitivă prin care i s-a ridicat interdicţia exercitării dreptului de a fi ales.

Gutău, ales din partea Partidului Ecologist Român (PER), a contestat decizia la Tribunalul Vâlcea și iată că a avut câștig de cauză.

Între timp, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea s-a constituit fără ca primarul să depună jurământul, iar viceprimarul Eusebiu Veţeleanu (PER) a fost împuternicit să îndeplinească atribuţiile de primar.

Două treceri prin pușcărie

Vâlcenii l-au ales pe Gutău cu 41,86% din voturi în 5 iunie, în ciuda faptului că acesta are la activ două condamnări la închisoare cu executare, pentru corupție.

În 27 ianuarie 2010, Gutău și complicele său, viceprimarul Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Gutău a cerut de la un denunțător 50.000 de euro și a primit, prin intermediul lui Dicu, 25.000 de euro pentru a elibera un certificat de urbanism.

În 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău într-un nou dosar de corupție, la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu.

Pedepsele i s-au contopit, Gutău a fost eliberat condiționat iar Judecătoria Drobeta-Turnu Severin, care i-a calculat pedepsele complementare, i-a permis să candideze. Concret, judecătorii au constatat că pedeapsa principală i-a expirat în 24 martie 2013 iar din 25 martie 2015 poate candida pentru o funcţie publică. Procurorul DNA a contestat decizia la Tribunalul Mehedinţi, dar i-a fost respinsă.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version