“Nu am fost în comandament și nici nu am dat ordine”!

Vineri au avut loc, la Parchetul General, noi audieri în dosarul violențelor înregistrate la protestul din 10 august.

Aurelian Badulescu (sursa foto wall-street.ro)

Au fost depuse peste 650 de plângeri, majoritatea împotriva jandarmilor, dar deocamdată nimeni nu a avut curajul să-și asume incidentele respective.

Printre cei audiați vineri s-a aflat și Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei. Acesta a fost chemat pentru a da explicații după ce Carmen Dan, ministrul de Interne, a spus că a fost în centrul de comandă din Piața Victoriei.

Bădulescu a confirmat prezența sa în seara de 10 august în Piața Victoriei, dar a ținut să precizeze că “nu am fost în comandament și nici nu am dat ordine, pentru că nu am atribuții în acest sens, conform legii. Am fost în piață cum a fost toată lumea. Cum a mers domnul Ludovic Orban, am mers și eu. Am stat și m-am uitat la lume, ce puteam să fac eu în Piața Victoriei?”.

“Nu s-a greșit din partea Jandarmeriei”

Pe de altă parte, el consideră că jandarmii nu au greșit când au bătut și gazat manifestanții:

“Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei. Din punctul meu de vedere, am avut de-a face cu o dezordine publică, provocată de bătăi de stradă de tip Belfast, care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că, la un moment dat, piaţa a rămas liberă, au scăpat din mână, pentru că violenţa era aproape de neimaginat. (…) În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept la acel moment”.

Întrebat de jurnalişti de la cine primea informaţiile în ziua protestului, Bădulescu a spus ironic: “De la cine primeaţi şi dumneavoastră. De la Facebook”.

Cât despre ce a discutat cu procurorii, Bădulescu a spus că aceștia vor să afle cine a îndemnat lumea la “nesupunere în faţa legii”.

“Procurorii au întrebat cine a fost organizatorul înscris, după ce domnul Cioacă a renunţat la cerere. Eu am explicat că domnul Babanu, care e la mare, împreună cu domnul Dide şi domnul de la Timişoara au venit în faţa comisiei şi au spus că sunt organizatorii de drept ai acestui miting. Am observat şi mă bucur că echipa de procurori este una obiectivă, vrea să vadă cine a îndemnat lumea la evenimentele, la nesupunere în faţa legii, cine a greşit din partea jandarmilor, dacă au greşit, şi cine a adus oamenii în piaţă”, a precizat viceprimarul.

Întrebat cine a luat decizia de evacuare a Pieţei Victoriei, Aurelian Bădulescu a arătat că el nu a avut acces la acele decizii şi că s-a dus să vadă “dacă sunt manipulanţii de tramvaie în regulă”.

De altfel, viceprimarul a răspuns ironic la mai multe întrebări adresate de jurnalişti, spunând, printre altele, că el a avut “atribuţii culinare” în timpul protestului.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version