“De 5 zile există o mașinărie propagandistică ce a declanșat un linșaj mediatic împotriva mea și o campanie de intimidare a procurorilor, a funcționarilor, a jurnaliștilor și a cetățenilor români, amenințându-i că sunt complici la o infracțiune în cazul în care se implică în susținerea plângerii penale pe care am depus-o împotriva lui Dragnea și a premierului Dăncilă”.

Ludovic Orban a declarat miercuri la ieșirea de la Parchetul General, unde a refuzat să se constituie parte vătămată într-un dosar deschis împotriva unui procuror, că singura lui sesizare penală este împotriva liderului PSD Liviu Dragnea și a premierului Viorica Dăncilă.

 

“Sesizarea mea este împotriva lui Dragnea și Dăncilă și privește încălcarea Constituției. Am considerat că faptele care s-au petrecut și pe care le-au săvârșit liderul PSD și premierul pot să fie de natură penală. Evident că nu hotărăsc eu acest lucru, ci procurorul, instanța”, a spus Orban.

“Ceea ce consider eu necesar este cercetarea circumstanțelor legate de aceste decizii, de modul în care au fost pregătite, de modul în care au fost adoptate, și atunci când au fost comunicate public. Iar din punctul meu de vedere există temeiuri pentru ca aceste fapte să aibă elementele constitutive ale unei infracțiuni”, a adăugat el.

“Poate fi vorba de înaltă trădare”

Orban l-a acuzat pe Dragnea de trădare și s-a declarat nedumerit de “panica” în care acesta a intrat.

“Poate fi vorba de înaltă trădare. Atunci când interese fundamentale ale României sunt călcate în picioare, sunt aruncate la gunoi, atunci când punți externe, construite în zeci de ani de politică externă sunt literalmente dinamitate numai pentru interesul personal al lui Liviu Dragnea, eu cred că poate fi vorba și de trădare”, a spusliderul PNL.

Întrebat care este acel interes personal al lui Dragnea, Orban a replicat; “Nu-l vedeți cu ochiul liber? nu vi se pare ciudat că este adoptat așa, pe nepusă masă, fără niciun fel de informare publică a Președintelui, un memorandum care vizează o problemă de politică externă înaintea unei vizite externe a domnului Liviu Dragnea?”.

La întrebarea dacă sunt interese personale de natură politică sau economico-financiară, liderul PNL a răspuns: “Nu pot să vă dau eu aceste detalii”.

Întrebat cum comentează declarația vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu, care a susținut că Orban a greșit când a depus plângerea penală, Ludovic Orban a răspuns:

“Ce să comentez? Dl Iulian Dumitrescu a ieșit din muțenie atunci când am declanșat atacul cel mai dur posibil împotriva PSD. este opina dândului; îl aștept să exprime opinii critice și față de PSD, îl aștept să intre cu toată forța în bătălia cu actualul guvern șoi mai ales cu clica lui Dragnea care distruge România, îl aștept să fie la fel de vocal în lupta noastră împotriva abuzurilor, împotriva capturării statului român, împotriva politicii de intimidare precticată de liderul PSD și de camarila din jurul lui”.

“M-am consultat cu prieteni, cu apropiați, cu oameni care au pregătire juridică”

Întrebat dacă l-a îndemnat cineva – se speculează că Serviciile secrete – să depună această plângere penală, Orban a replicat:

“Sunt un om responsabil, sunt un om care trăiește pe propriile picioare, un om care își asumă integral răspunderea și riscurile pentru toate demersurile sale. Cum să mă suspecteze pe mine că a trebuit să mă sfătuiască cineva sau să mă împingă să fac o astfel de sesizare? M-am consultat cu prieteni, cu apropiați, cu oameni care au pregătire juridică. În multe din elemente chiar ei mi-au sugerat posibila latură penală a unor fapte comise, dar ei sunt prietenii mei, nu sunt ceea ce încearcă să acrediteze propaganda din jurul lui Dragnea și din jurul celor care sunt certați cu legea”.

“De altfel, nici nu înțeleg panica în care au intrat, reacția disperată, reacția agresivă, amenințările, intimidarea proferate de Dragnea împotriva funcționarilor publici, împotriva jurnaliștilor, împotriva cetățenilor. Probabil se simt cu musca pe căciulă. Dacă n-ar avea niciun moment sentimentul că sunt vinovați, probabil că nici nu ar fi reacționat la acest demers decât cu o punere la punct. Or, de 5 zile, există o mașinărie propagandistică ce a declanșat un linșaj mediatic împotriva mea și care a lansat o campanie de intimidare a procurorilor, a funcționarilor, a jurnaliștilor și a cetățenilor români, amenințându-i că sunt complici la o infracțiune în cazul în care se implică în susținerea acestui demers. Despre ce vorbim? Demersul l-am făcut din proprie inițiativă, eu mi l-am asumat. Dacă erau alte forțe de care vorbesc ei, probabil s-ar fi utilizat alte mijloace – probabil ar fi fost pus un procuror să facă o sesizare. eu mi-am asumat public: ca cetățean român am depus o sesizare, cu toate riscurile, cu întreaga răspundere față de posibilele consecințe. Și am făcut-o pentru că m-am simțit obligat moral să fac acest demers“, a adăugat el.

Întrebat cine sunt prietenii cu care s-a consultat, Orban a spsu: “Nu. Când or să fie de acord… Oameni cu pregătire juridică”. 

Amenințările lui Dragnea

Amintim că Orban a depus joia trecută o plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuză de uzurpare a funcţiei, prezentarea de informaţii, cu rea-credinţă, preşedintelui României, înaltă trădare şi divulgarea de informaţii secrete de stat, în legătură cu Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Plângerea îl vizează şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzat de divulgarea de informaţii secrete de stat, după ce a făcut publice datele referitoare la Memorandumul pe tema mutării ambasadei.

Dragnea a avut însă o reacție extrem de virulentă, catalogând plângerea drept “o tentativă de lovitură de stat”, “o acţiune violentă, nedemocratică, neconstituţională a lui Iohannis şi a celor care îl susţin de a bloca un Guvern”.
 
El a amenințat în mod direct procurorii, spunând că “orice persoană care susţine acest demers va fi complice la diferite infracţiuni”.
 
Plângerea liderului PNL a ajuns la DIICOT, vineri, după ce Parchetul General şi-a declinat competenţa în acest caz.
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version