Proiectul Ordonanței de urgență privind abrogarea articolului 96, alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 care permite reducerea pedepselor puşcăriaşilor scriitori de lucrări științifice a fost lansat în dezbatere publică, vineri, site-ul Ministerului Justiției.

ministerul-justitiei-550x275

Textul ce va fi abrogat prevede că “în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”.

În nota de fundamentare, iniţiatorii arată că “prin abuzul de drept constând în forțarea dispozițiilor legale în vederea obținerii beneficiului acordat persoanelor condamnate constând în reducerea duratei pedepsei în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, s-a conturat un fenomen cu un impact deosebit asupra legislației penale și execuțional-penale, care împiedică și denaturează scopul și spiritul reglementării execuțional-penale”.

Creștere fără precedent a numărului lucrărilor științifice

Iniţiatorii au constatat că, mai ales în perioada 2014-2015, s-a înregistrat o creștere fără precedent a numărului lucrărilor științifice elaborate și publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate.

S-a ajuns, astfel, la “deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim, precum și la practicarea de către unii beneficiari ai dispozițiilor legale (…) a unui adevărat abuz în utilizarea frecventă a acestor beneficii, generând în practică, nu numai oprobiul opiniei publice, dar și scurtarea considerabilă a pedepselor, fără ca scopul general al acestora să mai poată să ajungă să fie considerat atins”.

Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, fenomenul s-a accentuat în ultimii doi ani: dacă în 2006 nu a fost elaborată nicio lucrare, în 2007 au apărut 4, în 2008 două, în 2009 șase lucrări, în 2010 și 2011 câte 3 lucrări, în 2012 șase lucrări și  14 lucrări în 2013 iar în 2014 s-a ajuns la 89 şi în 2015, la 337 de lucrări.

58 de “opere” în 7 zile

Performanţele puşcăriaşilor de lux au atins cote inimaginabile: în 31 decembrie 2015 se aflau în curs de elaborare 45 de lucrări, iar în 7 ianuarie 2016 numărul acestora crescuse la 103 .

Astfel, “unicul scop” al puşcăriaşilor “este reprezentat exclusiv de câștigul zilelor de muncă ce sunt considerate ca executate, având, în acest fel, acces mai rapid mecanismul prin care pot solicita instanței de judecată liberarea condiționată“.

În contextul actual, se constată că prin activitatea de elaborare a unor lucrări științifice o persoană privată de libertate nu intenționează și nici nu mai este încurajată să își formeze o conduită corectă față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă, în vederea reintegrării ei în societate, nerealizându-se, de fapt, scopul și funcțiile generale de ordine publică ale pedepsei”, se adaugp în document.

Justiţie formală

În opinia inițiatorului proiectului de ordonanță de urgență, acest fapt afectează încrederea în actul de justiție.

“Apare, cu alte cuvinte, contrar interesului public general al societății, ideea de justiție formală, dat fiind că legea și organele care administrează justiția ca serviciu public permit ca persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru săvârșirea unor infracțiuni să își execute pedeapsa în mod formal, fără a fi recuperate social, ci, dimpotrivă, prin utilizarea abuzivă și deturnarea de la scopul reglementării a anumitor prevederi legale”, se precizează în expunerea de motive.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version