Printr-o Ordonanță de urgență adoptată miercuri, Guvernul a completat Legea nr. 3/2000 privind organizarea referendumului astfel încât astfel de consultări ale polulației să poată avea loc la nivel local odată cu alegerile pentru primari și consilieri locali și județeni.

alegeri, vot

După experiența cu referendumul pentru 300 de parlamentari, votat în proporție covârșitoare de români la alegerile prezidențiale din decembrie 2009 dar nepus în aplicare de niciun Parlament (legislaturile din 2008 – 2012 și 2012 – 2016) poate vor avea succes referendumurile la nivel local.

Prin utilizarea infrastructurii electorale pregătite pentru acest tip de scrutin vor fi reduse costurile, pe de o parte, și va fi stimulată democraţia participativă, încurajarea participării la vot, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Concret, referendumul local și alegerile locale se realizează în cadrul acelorași secții de votare, cu aceleași ștampile, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale ale secțiilor de votare.

Alegătorii votează în baza unor liste electorale permanente și a unor liste electorale suplimentare separate, întocmite conform legii. Cheltuielile pentru confecționarea buletinelor de vot pentru referendumul local sunt suportate din bugetul local.

Iniţiatorii actului normativ sunt Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă.

Două referendumuri în 5 iunie

Odată cu alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate două referendumuri locale. Astfel, printr-o Hotărâre din 17 martie 2016, Consiliul Local al comunei Dîngeni, județul Botoșani, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor din comuna Dângeni pentru înființarea satelor Gulioaia, Buneni și Coșteni.

Totodată, printr-o Hotărâre din 31 martie 2016, Consiliul Local al municipiului Oradea, județul Bihor, a aprobat organizarea unui referendum în vederea consultării orădenilor cu privire la modificarea limitei administrative a unității administrativ-teritoriale Oradea.

“Modificarea Legii referendumului adoptată astăzi de Guvern face posibilă exercitarea dreptului de vot în cadrul referendumurilor locale stabilite pentru 5 iunie 2016 de către peste 190.000 de alegători. Prin organizarea simultană a celor două scrutine în data de 5 iunie se estimează economii de circa 1,7 milioane lei” precizează Executivul.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version