Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar cere Guvernului Orban să nu blocheze dublarea alocațiilor pentru copii, la 300 de lei/lună, adoptată prin lege de PSD, în 18 decembrie 2019.

Legea nu a fost promulgată până în prezent de președintele Klaus Iohannis, iar premierul Ludovic Orban a anunțat că o va modifica, având 4 variante.

Iohannis nu promulgă Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii. Orban: Nu putem accepta

“Noi nu putem accepta felul acesta de legiferare. Avem patru variante posibile: fie atacarea la CCR, fie prorogarea termenului de intrare în vigoare, fie o reglementare care să prevadă, totuși, o creștere rațională a alocațiilor de copii, care repet, de la 1 ianuarie au crescut, tot în baza proiectului depus de PNL, fie mai avem o variantă, care ar cuprinde procedura de angajare a răspunderii”, a declarat luni, 6 ianuarie, Ludovic Orban.

Părinții reclamă însă că este inacceptabil ca statul să găsească resurse pentru banii pentru pensii speciale, pentru mărirea salariilor parlamentarilor, dar să nu găsească bani pentru copii.

„Suntem conștienți că bugetul nu reprezintă un sac fără fund, numai că, în ultimii 30 de ani, de câte ori este vorba de bugetul Ministerului Educaţiei, de investiţii bugetare reale în educatie sau de alocațiile copiilor, nu se găsesc resurse financiare”, spun părinții într-un comunicat de presă.

Ei argumentează că dublarea alocațiilor pentru copii se va reflecta în timp în scăderea migrării către ţările dezvoltate.

„Consecinţele nemajorării se văd de pe acum, demografic și economic, iar în următorii ani se vor aprofunda: scăderea populaţie active în muncă şi scăderea contribuţiilor financiare în susţinerea facilităţilor sociale; calitatea forţei de muncă rămasă în ţară în raport cu cea care a ales să emigreze; importul forţei de muncă în detrimentul celei naţionale”, spun părinții.

PSD strică socotelile Guvernului Orban: Alocațiile copiilor, dublate. În schimb, reducerea TVA și eliminarea pensiilor speciale au fost amânate

Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților – for decizional -, când membrii PNL și-au scos cartelele din aparatele de vot, cuantumurile alocației de stat pentru copii au fost dublate astfel:

  • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version