Parlamentarii PNL au atacat, joi, la CCR noua Lege a pensiilor, adoptată în 19 decembrie 2018 de Camera Deputaților – for decizional în care PSD+ALDE nu mai dețin majoritatea, însă au primit ajutorul UDMR.

foto Jean Mihai Pâlșu

„Legea pensiilor în forma adoptată de majoritatea PSD – ALDE reprezintă o adevărată <bombă cu ceas> pentru pensionari care trebuie oprită de către Curtea Constituţională pentru că afectează numeroase drepturile fundamentale ale mai multor categorii de pensionari şi introduce inechităţi majore în sistemul public de pensii. Cea mai mare nedreptate adusă pensionarilor de noua Lege a pensiilor este îngheţarea pensiilor în 2019 pentru că indexarea punctului de pensie cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut se amână de la 1 ianuarie la 1 septembrie în acest an.Potrivit formulei în vigoare de indexare anuală pensiilor, pensionarii ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a pensiilor de 9% de la începutul anului, în schimb guvernarea PSD – ALDE promite o majorare de 15% doar pentru ultimele 4 luni ale anului. Asta înseamnă că PSD şi ALDE taie pensia medie a românilor de cca. 1100 de lei/lună cu aproape 100 de lei pe lună în 2019. În sesizarea înaintată de Partidul Naţional Liberal alături colegii din USR către Curtea Constituţională au fost evidenţiate mai multe încălcări flagrante ale drepturilor fundamentale”, a transmis PNL într-un comunicat de presă,

„Una dintre cele mai aberante şi lipsite de orice temei constituţional prevederi din Legea pensiilor condiţionează dreptul la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă. O astfel de prevedere afectează grav dreptul la pensie al angajatului căruia fără a i se reţine vreo culpă i se impută neplata contribuţiilor sociale datorate de către angajator şi riscă să rămână fără pensie. Potrivit datelor disponibile în prezent, aproape 2 milioane de salariaţi, cei mai mulţi angajaţi ai unor companii de stat, sunt în situaţia în care de-a lungul timpului le-au fost reţinute contribuţiile sociale pentru sistemul public de pensii de către angajator dar nu au fost virate la bugetul asigurărilor sociale de stat. În aceste condiţii, aceştia vor avea de suferit pentru că la finalul stagiului de cotizare vor avea o pensie mai mică din cauza faptului că angajatorii lor nu au plătit contribuţiile sociale reţinute salariatului”, se adaugă în comunicat.

De asemenea, PNL aminteşte şi de articolul privind persoanele cu dezabilităţi:„O altă discriminare nejustificată prevăzută în noua Lege a pensiilor este între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale. În acelaşi timp, este instituită o condiţie obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care generează situaţii în care persoanele în cauză se pot regăsi în această condiţie nedorită înainte de îndeplinirea stagiului minim de cotizare şi să nu poată beneficia de dreptul la pensie de invaliditate. În textul sesizării Legii pensiilor la Curtea Constituţională se regăsesc şi alte motive de neconstituţionalitate precum cele legate de lipsa de claritate a unor prevederi sau de încălcare a unor norme de tehnică legislativă”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version