Comisia Europeană a aprobat, luni, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro subvenții și 14,9 miliarde de euro împrumuturi.

Anunțul a fost făcut de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene (CE), care a venit la Bucureşti să prezinte evaluarea PNRR.

Șefa CE a susținut o conferință de presă comună cu premierul Florin Cîțu și președintele României, Klaus Iohannis.

Ursula von der Leyen a declarat: „Astăzi, Comisia Europeană dă undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Acest lucru are loc în urma unei evaluări meticuloase şi unei foarte bune cooperări şi vreau să vă felicit pentru asta şi să vă mulţumesc pentru cooperare. Planul României a răspuns unor criterii foarte exigente stabilite de Comisie alături de Consiliul European”.

Şefa Executivului comunitar a afirmat că aprobarea este o „bornă importantă”.

„În niciun caz nu este aici finalul, munca grea acum începe. Acum vorbim de implementarea Planului”, a precizat ea, arătat că va fi alături de autorităţile române, la fiecare pas, pentru a se asigura că „fondurile vor fi folosite pentru scopurile convenite”.

„Am avut suişuri şi coborâşuri în dezvoltarea Planului şi ştim exact de ce avem nevoie. În ceea ce priveşte viitorul, avem motive pentru care există targeturi şi borne, în fiecare Plan, deci şi în cel român. Acestea trebuie îndeplinite pentru ca tranşa viitoare să fie virată”, a adăugat Ursula von der Leyen. Astfel, ea a vorbit de un sistem de control care se asigură că „banii contribuabililor din UE sunt investiţi corect”.

Cei trei oficiali au fost întrebaţi dacă există un pericol ca situaţia politică de la Bucureşti să influenţeze aplicarea PNRR.

Iohannis a spus: „Nu există un risc politic pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Nu există, fiindcă acele reforme care sunt cuprinse în Planul Naţional, acele investiţii care sunt cuprinse în Planul Naţional sunt reforme şi investiţii dorite şi aşteptate de toată lumea. Este un plan foarte complex şi cred că aţi urmărit majoritatea dintre dumneavoastră că a durat destul de mult până când acest plan a fost negociat. Nu a fost o eroare, a fost o intenţie. Şi cei care au negociat, şi preşedinta Comisiei şi cu mine am dorit să avem un plan care poate fi implementat imediat.

La rândul său, premierul Flori  Cîțu a dat asigurări: „Nu există niciun risc în ceea ce priveşte implementarea PNRR în România. Mai mult, eu cred că, aşa cum a fost construit, va accelera reforme care în România au fost încetinite ani de zile sau au fost amânate. De aceea am ţinut foarte mult ca în PNRR să avem reforma pensiilor, reforma sistemului de salarizare, reforma administraţiei, ‘România educată’, pentru a ne asigura că acest sistem de reforme cu ‘borne’ vine la pachet cu investiţiile. Reformele şi investiţiile merg mână în mână şi, indiferent de declaraţiile politice pe care le vedeţi în această perioadă, nu cred că există un politician responsabil în România care vrea să se joace cu viitorul românilor”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version