Preluarea Președinției Consiliului UE a adus trei penali de rang înalt la ceremonia desfășurată la Ateneul Român, însă oficialii europeni au făcut apel, în discursurile lor, la statul de drept.

Adrian Năstase în imagine primul din dreapta

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat prezența joi după-amiază, după ce nu a fost prins în programul evenimentelor, prezentat încă de miercuri de Guvernul Dăncilă.  

Surpriza cea mare făcută de premierul Viorica Dăncilă a fost însă invitarea lui Adrian Năstase și Adrian Severin, care au făcut pușcărie pentru infracțiuni de corupție – ultimul fiind eliberat condiționat.

Titi Sultan și Adrian Severin

Alături de ei s-a aflat fostul polițist Titi Sultan, care a fost arestat preventiv și trimis în judecată în 2014 de procurorii DNA, pentru luare de mită de la studenți, în schimbul rezolvării restanțelor la examene, în calitate de asistent universitar la Catedra de drept public şi relaţii internaţionale din cadrul Facultăţii de drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

Cei trei au stat chiar în spatele oficialilor europeni și români, ca să fie remarcați.

Dragnea, marele absent

Marele absent a fost liderul PSD Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 și la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în primă instanță, în al dou=ilea dosar de corupție, un al treilea dosar, cu fraudarea a peste 21 milioane euro din fonduri europene, fiind în instrumentare la DNA.

Dragnea se află în vacanță cu iubita sa de 26 de ani, mai mică decât el cu 30 de ani. El a ignorat cu bună știință un moment atât de important al româniei – preluarea președinției Consiliului UE -, delegându-i lui Florin Iordache – autorul scandaloasei OUG 13 -atribuțiile de șef al Camerei Deputaților.

Donald Tusk

Tusk, Junker și Tajani au vorbit despre lupta împotriva corupției

La ceremonia de la Ateneul Român au participat liderii instituțiilor europene și toți comisarii europeni, precum și zeci de diplomați străini.

În discursurile lor, absolut toți liderii europeni prezenți – Donald Tusk, Antonio Tajani, Jean Claude Juncker – au vorbit despre respectarea statului de drept, a valorilor europene și combaterea corupției.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus într-o română cursivă: ”Fac apel la români să apere libertatea, integritate, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși! Vă asigur de tot sprijinul meu”.

Jean Claude Juncker

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus: ”Atunci când este vorba de drepturile omului, atunci când este vorba de respectarea statului de drept, atunci când este vorba de lupta contra corupției, niciun compromis nu este posibil“.

Președintele Parlamentului european, Antonio Tajani, a declarat și el: ”Forța Europei unite nu e o vorbă în vânt. Pentru noi, cetățenii, această forță înseamnă, pentru prima oară în istorie, posibilitatea de a trăi împreună, liber și pașnic. Această forță este opusul violenței și al schematismului naționalist. Această forță se întemeiază pe valori, pe democrație, pe statul de drept, pe respectarea demnității și a libertății fiecăruia”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version