“Ministrul Justiției să-și folosească autoritatea conferită de Constituție pentru a apăra independența procurorilor”!
 
Președintele Klaus Iohannis a avut marți prima reacție după decizia luată de CCR privind revocarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
 
 
”Aștept motivarea Curții, pe care o vom citi până vom înțelege ceva din ea, după care vom comunica ce voi face”, a declarat șeful statului marți, la Palatului Cotroceni.
 
El a adăugat că “la momentul acesta pot să vă spun două-trei lucruri care țin de această temă”.
 
“Această decizie aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului șef al DNA. În realitate sunt mult mai multe teme care apar sunt și sunt readuse în discuție, bunăoară statutul procurorilor. Eu personal sunt convins, și voi acționa în consecință, că procurorii trebuie să fie independednți. Ei nu trebuie în niciun caz controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician fie el și ministru”, a precizat Klaus Iohannis. 
 
Întrebat dacă ia în calcul să nu respecte decizia CCR în care se spune că ”președintele urmează să semneze decretul de revocare a procurorului-șef al DNA”, președintele a răspuns:
”Eu iau în calcul să respect statul de drept, să îl întăresc și să am grijă să rămână procurorii independeți”. 
Klaus Iohannis a mai expicat o dată cum interpretează articolul din Constituție care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției:
 
“În Constituţie avem un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului. Eu înţeleg că ministrul are sau ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să o folosească pentru a apăra independența procurorilor”. 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version