Zeci de procurori DIICOT și ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi BCCO Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalitatii Economice şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică participă, miercuri dimineața, la 23 de percheziţii domiciliare efectuate pe raza a cinci judeţe şi a muncipiului Bucureşti.

Sunt vizate persoane fizice și juridice în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

Din primele informații reiese că dosarul ar viza chiar celebra companie Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare exportator de lemn din România, firmă bănuită a fi implicată în multe afaceri necurate din România.

Conform anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

În acelaşi scop, unii agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz, impuşi alţii.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că o parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.

În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

Mai mulți suspecți urmează să fie audiați la DIICOT, însă deja povestea din spatele dosarului este mult mai interesantă. Pentru că există informații care arată că Daniel Horodniceanu, încă liderul DIICOT, a aruncat pe piață dosarul special după ce a fost înștiințat de Tudorel Toader, ministrul Justiției, că nu se mai bazează pe el. Și că, de fapt, Horodniceanu avea de fapt pregătit dosarul de un an, dar nu a avut curajul necesar pentru a-l valorifica, iar acum vrea să-l folosească drept scuză că ministrul Justiției nu-l lasă să ducă în continuare o bătălie cruntă cu marii evazioniști.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version