Acuzat de plagiat, procurorului general interimar Bogdan Licu a cerut în 10 martie retragerea titlului de doctor, însă Ministerul Educației spune că nu există cadrul legal explicit.

bogdan-licu-kovesi-si-mariana-alexandru,
sursă foto ziarelivero

“Am primit o cerere venită dinspre ANI pentru că dumnealui a depus-o acolo și ANI a direcționat-o către MENCȘ. Cererea a fost primită de la ANI pe 10 martie. La momentul acela și în acest moment nu există cadrul legal explicit pentru a răspunde solicitării domniei sale”, a precizat Mirabela Amarandei, pentru Agerpres.

Precizarea vine după ce Licu a anunțat, marți, că a trimis cererea la minister de mai mult timp. “Am făcut acum aproximativ o lună o cerere adresată ministrului Educației, prin care am cerut retragerea titlului de doctor. Am făcut acest lucru din motive personale, a fost o decizie grea, dar vreau să specific că nu consider că am plagiat în acea teză de doctorat”, a spus Bogdan Licu, la intrarea în sediul CSM.

Bogdan Licu și-a susținut doctoratul în anul 2011 la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazu”, instituție aflată în subordinea Serviciului Român de Informații.

Coordonatorul Oprea, acuzat și el de plagiat

El l-a avut îndrumător științific pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat, la rândul lui, de plagiat – confirmat în 4 septembrie 2015 de şeful Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, Marian Popescu: “În mod sigur este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind copiate integral”.

În 7 septembrie, Academia Naţională de Informaţii a emis un comunicat în care a anunţat că evaluează “stadiul implementării măsurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academică a tezelor de doctorat”.

“În acest sens, Senatul Academiei mandatează Consiliul Ştiinţific al Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” să accelereze procesul de evaluare, iniţiat cu mult timp în urmă, asupra modului de respectare a standardelor ştiinţifice şi dezvoltare a capacităţii noastre academice. Concluziile acestei evaluări vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de învăţământ şi cercetare academică în cadrul ANI MV”, se preciza în comunicat.

Cam la atât s-a rezumat “ancheta”.

În noul an universitar însă, care a început în octombrie, fostul vicepremier nu mai coordonează doctorate la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”.

Cu toate acestea, Oprea rămâne cu doctoratul său intact: Consiliul Naţional de Etică, din cadrul Ministerului Educaţiei – revocat în 2 decembrie 2015, cu o zi înainte să dea verdictul pe un plagiat şi mai grosolan, cel al actualului ministru de Interne, Petre Tobă – are orbul găinilor. Nu a văzut că pagini întregi sunt “copy paste” după alte lucrări şi a decis, în 8 iulie 2015, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmată.

Acelaşi verdict a dat Consiliul și în cazul fostului premier Victor Ponta, în 2012, în ciuda faptului că este lesne de constatat că acesta a copiat capitole întregi în lucrarea sa de doctorat.

Grup infracțional organizat

Problemele lui Bogdan Licu nu s-a încheiat însă: generalul în rezervă Ioan Sârbu, fost șef al Direcției medicale din MApN, a depus la Parchetul General o plângere penală în care îl acuză pe fostul ministru de Interne şi vicepremier Oprea de constituire a unui grup infracțional organizat și de trafic cu plagiate.

Bogdan Licu a fost nevoit să renunţe la conducerea Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului General, care cercetează cazul. Astfel, abia numit interimar la conducerea Ministerului Public, după ce Tiberiu Nițu a demisionat forțat în scandalul coloanelor oficiale, Licu se vede pus în situația penibilă, dar și absurdă, de a conduce o instituție care trebuie să decidă dacă și el face parte din grupul infracțional organizat de Oprea.

Cu alte două săptămâni înainte, Bogdan Licu s-a abținut în cazul solicitării DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, deoarece și-a făcut doctoratul sub coordonarea lui Gabriel Oprea. Tot din acest motiv Licu s-a abţinut în cazul cercetării morţii poliţistului Bogdan Gigină în coloana oficială a lui Oprea în toamna anului trecut.

Așadar, Licu se abține în 3 dosare scandaloase iar cariera lui pare să se sfârșească aici.

Evident, ministrul Justiției, Raluca Prună, l-ar fi putut numi procuror general interimar pe celălalt adjunct al lui Nițu – Codruț Olaru, dar acesta se află în cărți pentru a fi numit la șefia DIICOT.

Greu de decis

Ministrul Adrian Curaj a tras de timp 3 luni să modifice legislația, iar din 2 martie, când au fost aprobate în Guvern OUG 4 privind plagiatele și HG 134 privind doctoratele au trecut 3 săptămâni până la aprobarea Ordinului prin care s-a schimbat regulamentul de funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Acum, tărăgănarea a intrat într-o nouă fază: trebuie înființate comitete de selecţie pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version