Vestea clasării unuia dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupție, în care au fost cercetați penal 9 foști miniștri, dintre care 7 – înfrunte cu Ecaterina Andronescu și “Miki Șpagă” Șerban Mihăilescu – au scăpat prin prescrierea faptelor, a șocat pe toată lumea.

Iată însă că lucrurile s-ar putea schimba radical, după ce procurorul general Augustin Lazăr le-a cerut subalternilor săi să analizeze posibilitatea de a face recurs în interesul legii privind prescripţia răspunderii penale.

Decizia de redeschidere a dosarului va sta însă în mâna judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

În acest fel, procurorul DNA Mihaiela Moraru Iorga, care se consideră nevinovată pentru mătrășirea acestul dosar, primește o palmă neașteptată de la șefii ei pe care i-a luat de proști, tărăgănând cercetarea penală.

“Cu referire la aspectele invocate în mass-media privind soluţia de clasare dispusă în cauza cunoscută generic sub denumirea “dosarul Microsoft”, instrumentată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul de informare şi relaţii publice face următoarele precizări: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează o analiză jurisprudenţială şi doctrinară asupra îndeplinirii condiţiilor legale de promovare a unui recurs în interesul legii privind instituţia prescripţiei răspunderii penale”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului General, remis luni.

Potrivit legii, recursul în interesul legii este o procedură prin care procurorul general al României, în cazul de faţă Augustin Lazăr direct sau ministrul Justiţiei, prin intermediul procurorului general, au dreptul, ca să se asigure că legea este interpretată şi aplicată unitar pe întreg teritoriul ţării, să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit în instanţă.

“Deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, prin care se soluţionează recursurile în interesul legii, sunt obligatorii şi se publică în Monitorul Oficial al României, partea I, fiind aduse la cunoştinţă şi de Ministerul Justiţiei. Interpretarea şi aplicarea unitară a chestiunilor de drept se pronunţă numai în interesul legii, nu are efect asupra hotărârilor judecătoreşti care s-au pronunţat diferit în chestiunea judecată şi nici cu privire la situaţia părţilor din proces”, se arată în articolul 414 din Codul de Procedură Penală.

Cei 7 foşti miniştri scăpați de Mihaiela Iorga în dosarul Microsoft sunt Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu şi Daniel Funeriu.
 
În şase dintre cazuri a intervenit prescripţia, iar referitor la fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, cauza a fost clasată pentru că fapta nu există.

Dosarul Microsoft a fost preluat în anul 2013 de Mihaiela Iorga Moraru, la puţin timp după numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcția de procurosr-șef al DNA.

“Dosarul Microsoft mi-a fost repartizat ulterior datei de 21.05.2013 pentru că a fost la un coleg care, în opinia dânsului, cred că intenţiona să dispună o soluţie de neîncepere a urmăririi penale. Mi-a fost repartizat mie şi l-am resuscitat”, a declarat Mihaiela Iorga la B1TV.

După aproape 5 ani însă, timp în care mai mule dosare au fost disjunse și doi foști miniștri condamnați – Gabriel Sandu și Valerian Vreme -, Moraru Iorga a închis dosarul în 8 ianuarie anul acesta.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version