Ministrul Florin Iordache a publicat, marți la prânz, pe site-ul Ministerului Justiției, proiectul Ordonanței de urgență privind grațierea.

inchisoare, penitenciar, puscarie - foto MJ Cristian Movila

El a declarat, după ședința Guvernului, că a lansat documentul în dezbatere publică încă de aseară.

“Se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv”, prevede Articolul 1, alin. 1. 

Același articol stipulează, la alin. 2, că “de grațiere nu beneficiază recidiviștii și cei care au comis o serie de infracțiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect”.

Art. 2 prevede că se graţiază în parte:

  • a) cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;
  • b) cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;

Art. 3 (1) Prevederile art. 1–2 nu se aplică celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă şi celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare;

(2) Grațierea este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate.

(3) Pevederile alin. (2) nu se aplică condamnaților pentru care se grațiază potrivit art. 2 lit. a) și b);

La alin. (4) sunt enumerate infracțiunile pentru care nu se aplică grațierea.

În nota de fundamentare, Ministerul Justitiei arată că OUG nu se aplică persoanelor care săvârşesc infracţiuni cu violenţă, împotriva siguranței naționale, infracțiuni de corupție, împotriva persoanei etc., în stare de recidivă”.

În proiect se precizează că “dispozițiile prezentei OUG se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017”. Adică miercuri, fără nicio dezbatere publică.

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version