CCR a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, neconstituţionalitatea sintagmei „cu excepţia organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale” din Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Este vorba despre articolului 4, alineat 2, litera c şi articolului 5, alineat 1, litera i din  această lege, prin care Parlamentul decisese pe 24 octombrie, cu dedicație pentru UDMR, scutirea ONG-urile minorităților de la obligația de a raporta beneficiarii finali.

Obligația a fost introdusă expres de PSD pentru toate celelalte ONG-uri, invocând transpunerea directivei privind prevenirea şi combaterea spălării banilor. 

Iniţial, proiectul de lege a fost respins cu 163 de voturi „pentru” din cele 165 necesare, dar, la solicitarea liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, votul a fost reluat şi au fost înregistrate la sistemul electronic, ca prin minune, 170 de voturi „pentru” şi 70 „împotrivă”, astfel că proiectul a fost adoptat.

CCR a respins însă celelalte critici sesizate de Opoziție. Sesizarea a fost depusă pe 31 octombrie de PNL şi USR.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version