Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se teme să declare epidemie de gripă, deși numărul infectărilor a atins cote alarmante. El a „decretat” doar „stare de alertă”, argumentând: „Nu vreau să ne întoarcem la izolare și carantinare”.

Rafila a spus joi, într-o conferință de presă, de ce preferă adoptarea unei instrucțiuni de „alertă epidemică”:

„Declararea epidemiei ar însemna generarea automată a anumitor restricții. Abordarea noastră a venit în sprijinul activității normale, să menținem școlile deschise. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație. Prefer recomandări, decât restricții”. 

Prezentă la conferință, Ligia Deca, ministrul Educației, a amintit că vacanța de iarnă se încheie, iar luni, elevii se întorc la cursuri: 

„Școlile încep pe 9 ianuarie, nu încurajăm neparticiparea la cursuri. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție”.

Deca a enumerat recomandările pentru începerea școlilor în acest context epidemic: „Triajul zilnic acasă și urmat de izolarea copilului acasă; purtarea măștii de protecție de către elevi și cadre didactice, spălarea mâinilor, aerisirea încăperilor, limitarea accesului persoanelor din afara școlilor;când copii manifestă simptome, recomandăm părinților să anunțe medicul de familie și izolarea copilului la domiciliu”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version