Judecătorii de la Curtea Constituţională au respins, miercuri, contestaţia depusă împotriva Legii alegerilor locale, astfel că primarii vor fi aleşi în urma unui singur tur de scrutin.

curtea constitutionala, ccr, morar, zegrean

Anul trecut s-a stabilit, cu unanimitate de voturi, ca alegerile să aibă loc într-un singur tur de scrutin. Între timp, însă, mai mulţi politicieni de seamă, în special reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal, şi-au dat seama că decizia respectiva ar urma să-i avantajeze pe cei de la Partidul Social Democrat astfel că au solicitat schimbarea legii.

Klaus Iohannis, preşedintele României, sau premierul Dacian Cioloş nici nu au vrut să audă de aşa ceva, anunţând că schimbarea ar trebui să vină tocmai din partea partidelor politice. Însă nimeni nu şi-a asumat cu adevărat răspunderea astfel că în cele din urmă s-a ajuns la Curtea Constituţională.

Dar Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a anunţat din start că menirea Curţii Constituţionale nu este de a schimba legi ci doar de a decide dacă anumite legi sunt sau nu sunt constituţionale.

Deşi existau zvonuri că Zegrean, pe final de mandat ca preşedinte al CCR, ar urma să decidă în favoarea alegerilor în două tururi de scrutin, cu dedicaţie pentru Iohannis şi PNL, în cele din urmă s-a decis ca respectiva contestaţie depusă pe tema Legii alegerilor locale să fie respinsă.

Astfel că primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, pe 5 iunie.

După ce a anunţat verdictul, Augustin Zegrean a precizat că s-a decis cu unanimitate de voturi şi că “s-a respins articolul 50 din lege, privind numărul de semnături pentru susţinerea candidaturii, ca inadmisibil şi Art. 101 s-a respins ca inadmisibil, pentru că nu are legătură cu fondul cauzei. Din punctul meu de vedere, alegerile vor fi într-un singur tur. Nu cred că vom schimba de azi pe mâine”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version