Hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. La scurt timp, Ministerul Justiţiei a făcut publice două rapoarte din anul 2007 ale comisiilor care s-au ocupat de aceasta, înființate în timpul ministrului Tudor Chiuariu și secretizate de succesorul lui, Cătălin Predoiu. Totodată, a fost publicat un proces-verbal încheiat la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în aprilie 2008, în timpul ministrului Predoiu. 

<strong>Tudor Chiuariu ministrul condamnat la închisoare cu suspendare și judecat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri alături de Hrebenciuc<strong>

Documentele nu conţin însă nume noi ale vizitatorilor, așa cum anunțase inițial ministrul Tudorel Toader. Apar numai numele celor din lista publicată pe 25 mai cu cei care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţare, fiind consemnate 22 de vizite.

Primul raport desecretizat – și cel mai important, pe care îl cereau Liviu Dragnea et Comp (inclusiv, Dan Andronic și televiziunile de știri – aparţine comisiei constituite prin Ordin de Monica Macovei în data de 31 martie 2007, cu câteva zile înainte ca ministrul Tudor Chiuariu (din Guvernul Tăriceanu) să își intre în pâine – și care, evident, a modificat ordinul.

Chiuariu este judecat cu Hrebenciuc în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Amintim că Tudor Chiuariu a scăpat de închisoare în dosarul Poșta Română, el fiind condamnat la 3 ani și 6 luni cu suspendare în februarie 2014.

Chiuariu este însă judecat din august 2016 într-un nou dosar, cel al retrocedărilor ilegale de păduri din județul Bacău. Fostul ministru al Justiției este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Alături de el sunt judecați 15 inculpați, între care și fostul vicepreședinte al Camerei deputaților, Viorel Hrebenciuc (PSD).

Amintim că Tudor Chiuariu a fost ministru în perioada 5 aprilie – 10 decembrie 2007, fiind succesorul Monicăi Macovei, pe care premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu a restructurat-o după 2 ani și 4 luni (în perioada 29 decembrie 2004 – 5 aprilie 2007) de conducere a Justiției de către aceasta, ca independent.

După Chiuariu, Tăriceanu, Meleșcanu și Predoiu

După Chiuariu, ministerul Justiției a rămas pe mâna lui Tăriceanu între 10 decembrie 2007 și 15 ianuarie 2008, când l-a numit interimar pe Teodor Meleșcanu, până în 28 februarie 2008.

I-a urmat la șefia Justiției Cătălin Predoiu, din 29 februarie 2008 până în 22 decembrie 2008. 

Primul raport este exact cel apărut recent în Evenimentul Zilei.

Raport 096 privind activitatea Comisiei constituite prin OMJ nr. 1.348/C din 31mai 2007, modificat prin OMJ nr. 1489/C din 11.06.2007

“În fapt, Comisia și-a încetat activitatea în luna decembrie 2007 ca urmare a modificărilor intervenite în conducerea Ministerului Justiției. Doi dintre membrii comisiei nu își mai desfășoară, în prezent, activitatea în cadrul Ministerului Justiției și se află în imposibilitate de a semna prezentul Raport, respectiv doamna judecător Vasilica Mihaela Bura (judecător la Tribunalul București, detașată la Ministerul Justiției, a fost eliberată din funcție ca urmare a demisiei prin Decretul Președintelui României nr. 415 din 24 martie 2008, publicat în MO nr. 236/27.03.2008) și Andreea Istrati (Iurea), consilier juridic asimilat judecătorilor și procurorilor, detașată din Ministerul Justiției la Prefectura Iași începând cu data de 03.03.2008”, se arată în raport.

Printre neregulile constatate de prima comisie a lui Chiuariu se află păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. ”Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.

Alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul. ”Se remarcă ştersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă meţiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea nota de pe dischetă. (…) Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcţiei Naţionale de Protecţie şi Anicoruţie”, se mai arată în raport.

“Copiator activat prin cheie”

Comisia constată însă că nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a făcut această operaţiune. În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate.

Comisia mai arată că în incinta arhivei SIPA se afla un copiator multifunctional ”activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox după documentele aflate în arhivă.”

“Comisia desemnată în 2005 a ridicat documente pe care le-a predat Monicăi Macovei”

Totodată, membrii comisiei constituite prin ordinul lui Chiuariu în 2007 susțin că antecesorii lor au sustras documente din arhivă:

”Membrii Comisiei desemnată prin Ordin în anul 2005 au ridicat documente din arhiva operative aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predate ministrului Justiţiei Monica Macovei”.

În raport se precizează că nu se poate stabili dacă documentele au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiţiei de la acea vreme: “Comisia actuală (autoarea prezentului Raport) nu a putut identifica și nu cunoaște dacă documentele clasificate (SSID, SS, S) ridicate de membrii comisiei prevăzute la pct. (d) au fost restituite de acești membri sau de către ministrul justiției, Monica Macovei, și nici dacă alte măsuri de valorificare au fost dispuse de fostul ministru al justiției Monica Macovei”.

Comisia propunea sesizarea Serviciului Român de informaţii –Oficiul de Supraveghere a secretelor de stat, dar şi constituirea unei noi comisii mai numeroase, care să finalizeze activitatea de stabilire a destinaţiei arhivei.

O arhivă redusă exista la Ministerul Justiției

În raport se mai arată că, la nivelul Serviciului de Informații Clasificate din cadrul Ministerului Justiției, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparținând fostei DGPA și fostei SIPA, documentele făcând parte din categoria documentelor clasificate – toate nivelurile de clasificare – dar nu sunt înregistrate sau sunt înregistrate defectuos în registrele speciale gestionate de acest serviciu.

“Această componentă importantă a arhivei operative a fostei DGPA a fost inventariată de o comisie desemnată de către fostul ministru Monica Macovei prin OMJ nr. 106/C/03.02.2005, fiind formată din domnii Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crâznic și Aldea Nicolae. Ca și la data inventarierii lor de către comisia nominalizată, nici în prezent aceste documente din arhiva operativă nu sunt înregistrate în registre speciale conform prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate și ale HG nr. 585 /2002 privind aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România. Documentele clasificate sunt păstrate în fișete fără a avea rezoluție de arhivare din partea Ministrului Justiției”, se precizează în raport.

Comisia Macovei a identificat activități infracționale comise de magistrați

 Totodată, în raport se arată că memebrii Comisiei formate pe vremea Monicăi Macovei ar fi identificat în arhivă materiale informative cu posibile activități infracționale săvârșite de magistrați.

“Comisia de inventariere menționată de litera (d) (Comisia formată în 2005 — n.r.) a identificat documente clasificate constând în note ale fostei DGPA (materiale informative cu privire la posibile activități infracționale săvârșite de magistrați), acestea fiind înregistrate fără a avea rezoluția Ministrului Justiției sau a unui secretar de stat cu privire la modalitatea prin care aceste documente au fost trimise, spre verificare, organelor competente, conform legislației penale în vigoare în materia sesizării unor activități infracționale”, se mai arată în document.

Raport 0097 privind activitatea Comisiei constituite prin OMJ 2418/C din 24 septembrie 2007

Al doilea raport publicat de Ministerul Justiţiei se referă la comisia constituită în 24 septembrie 2007 şi care a avut ca obiectiv deschiderea unui fişet metalic, sigilat cu un sigiliu ilizibil, aflat într-un seif la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Comisia a fost constituită după ce unul dintre membrii primei comisii, Marius Iosif, a fost numit director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP și a descoperit în biroul fostului director general Alexandru Șerban un fișet metalic, a cărui cheie rămăsese la acesta. Întrucât la preluarea funcției Iosif nu a primit seiful, a cerut constituirea unei comisii.

Proces-verbal 087 încheiat în data de 10.04.2008 la Sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

Comisia a fost formată din judecătorul Marius Iosif, director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, juna Iulia Scântei (PNL), consilier al ministrului Tudor Chiuariu – în preent vicepreședinte al Camerei Deputaților – şi Horia Georgescu, la vremea aceea şi el consilier al ministrului Chiuariu.

Verificarea propriu-zisă a avut loc pe 10 aprilie 2008 și este consemnată într-un proces-verban (anexă). Membrii comisiei au găsit în interiorul fişetului o casetă de valori încuiată, iar după ce au deschis-o, au găsit 127.876 lei, despre care un procuror, Alexandru Şerban, a spus că reprezintă fondul penrru cheltuieli operative rămas neutilizat la 30 iunie 2006.

“Comisia a procedat la deschiderea acesteia (casetei – n.r.), identificând următoarele:

– un plic A4, purtând ștampila DGPA – Ministrul Justiției, de culoare roșie, pe ambele fețe ale plicului, conținând un număr de 5 plicuri cu antet MJ. DGPA. Plicurile au fost verificate de comisie, acestea conținând sume de bani, după cum urmează:

  • 1. Plic conținând 100 bucăți de bancnote de 500 Ron, emisiune iulie 2005, în sumă toatală de 50.000 ron.
  • 2. Plic conținând 173 bucăți de bancnote de 50 ron, emisiune 1 iulie 2005, în sumă totală de 8.650 Ron”.

În casetă au mai fost găsite raportări către Administraţia Naţională a Penitenciarelor ale unităţilor penitenciare privind relaţiile de rudenie existente între angajaţii acestei unităţi.

După verificări, comisia a depozitat sumele de bani identificate în pilicuri sigilate şi ştampilate, plicurile au fost depozitate în caseta de valori din interiorul fişetului metalic, iar fişetul a fost încuiat şi sigilat din nou şi depus în spaţiul de depozitare a arhivei fostei DGPA-SIPA, în holul comun camerelor de depozitare.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version