Vineri este a doua zi de război în Ucraina, iar invadatorii ruși au înconjurat capitala Kiev și o bombardează, în timp ce oamenii, disperați, se adăpostesc la metrou.

Ministerul Apărării ucrainean îi îndeamnă pe localnici să riposteze printr-o gherilă urbană, pregătind coctailuri Molotov.

Luptele se duc în zona metropolitană a Kievului, acolo unde sunt blocuri de locuințe.  

În același timp, valuri de refugiați fac cozi la granițele României, cu mașini și autocare, pe zeci de kilometri.

UPDATE ora 15.00: Kremlinul anunță, la presiunile Chinei – care a cerut negocieri între părțile beligerante -, că a acceptat un dialogcu președintele ucrainean Vladimir Zelenski. Însă nu va discuta personal Vladimir Putin, care nu îl suportă pe zelenski, ci o delegație formată din reprezentanți ai Ministerului Apărării rus.

UPDATE ora 15.00: Forțele ruse au acaparat aeroportul de lângă Kiev, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE ora 13.10: Agențiile internaționale de ajutor se tem că 5 milioane de ucraineni din totalul de 45 de milioane ar putea fugi în străinătate.

UPDATE ora 13.00: Peste 10.000 de ucraineni au intrat în România prin cele 6 puncte de trecere a frontierei, a anunțat ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Cei care dețin pașapoarte biometrice pot intra în țara noastră pentru maxim 90 de zile”, a precizat el.

„Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a asigurat ministrul Bode.

UPDATE ora 12.55: Ministrul Apărării din Ucraina a anunțat că aproximativ 18.000 de arme cu muniție au fost distribuite rezerviștilor în Kiev.

Autoritățile ucrainene le cer localncilior care încă nu s-au refugiat să participe la acțiuni de gherilă urbană, cu coctailuri Molotov. 

Ministerul Apărării ucrainean le-a cerut localnicilor să pregătească cocteiluri Molotov şi să anunţe apariţia trupelor sau vehiculelor de luptă rusești. De asemenea, rezidenţii nu ar trebui să-şi părăsească locuinţele, a mai transmis ministerul ucrainean.

„Lupta cu sabotorii inamici și trupele de recunoaștere rusești continuă în Obolon, Kiev”, a transmis Statul General Major al Armatei Ucrainene, în cursul dimineții de vineri. 

Totodată, potrivit Reuters, au fost raportate focuri de armă în cartierul guvernamental din Kiev, a relatat RIA, care cita Associated Press.

UPDATE ora 12.20: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că „Suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forţele armate ucrainene vor asculta apelul nostru şi vor depune armele”.

El neagă în continuare evidența și susține că „nimeni nu intenționează să ocupe Ucraina”, ci Rusia vrea ca poporul ucrainean să fie independent.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version