La aproape trei zile de la atacul chimic de la Idlib, Donald Trump, președintele SUA, a ordonat un atac aerian asupra unei baze siriene.

Pretextul pentru cele 59 de rachete lansate a fost că din baza respectivă s-ar fi lansat atacul chimic de marți și că regimul Assad a întrecut orice limită.

Atacul americanilor a produs reacții mixte. Unul dintre cei care sunt de acord cu demersul lui Trump este Traian Băsescu, fostul președinte al României.

Liderul PMP consideră că “atacul este unul legitim. În primul rând, americanii vor să arate rușilor că rămân la stadiul de putere regională și că SUA reprezintă puterea globală. În plus, atacul e de natură să aducă Turcia și Israelul în barca SUA. Ambele țări, în timpul Administrației Obama, se îndepărtaseră de poziția tolerantă și ezitantă a lui Obama”.

Nu în ultimul rând, Băsescu este de părere că “americanii au vrut să demonstreze că nu sunt dispuși să abandoneze Orientul Mijlociu în mâinile Rusiei. În plus, atacul e o bună pregătire diplomatică pentru întâlnirea de săptămâna viitoare, de la Moscova. Sunt convins că secretarul de stat al SUA și Lavrov se vor pune la masa discuțiilor, probabil cu tot cu Putin pe lângă ei, și vor lămuri chestiuni fierbinți precum Siria, Iranul, Europa de Est și deplasarea trupelor americane în statele baltice, România, Polonia și Bulgaria”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version