Ioan Luca Vlad, purtătorul de cuvânt al Casei Regale a României, a anunţat, luni, decesul Reginei Ana a României.

regala

Regina Ana era soţia Regelui Mihai, cel cu care s-a căsătorit încă din 1948, imediat după Cel De-al Doilea Război Mondial, într-o ceremonie care a avut loc la Atena şi la care au participat numeroase figuri marcante.

Regina Ana şi Regele Mihai în 1950, la mai puţin de doi ani de când s-au căsătorit
Regina Ana şi Regele Mihai în 1950, la mai puţin de doi ani de când s-au căsătorit

Biserica Româno-Catolică a respins însă ceremonia, astfel că Regele Mihai şi Regina Ana au luat parte la o nouă ceremonie religioasă, la Biserica Romano-Catolică din Monaco, în 1966.

“Ea este cea a cărei căldură şi atenţie, arătate faţă de mine în 1993, cu prilejul unei vizite la o expoziţie unde expunea şi tatăl meu, la Galeria Catacomba (actualul Muzeu al Colecţiilor – Calea Victoriei), m-au făcut să decid ca misiune de viaţă să lucrez pentru Familia Regală şi, ulterior, să aleg Dreptul în acest scop. Mulţi ani mai târziu, în 2011, ajungând la biroul său din Aubonne, am găsit o fotografie cu noi doi înrămată şi semnată… Sunt profund întristat de această pierdere şi îmi sunt vii în memorie momentele petrecute în România alături de Majestatea Sa, dar şi în Elveţia, unde îmi aduc aminte că, găsind în arhivă o imagine cu doi tineri în poziţie “en-garde” la scrimă, am întrebat-o cine erau, deschizând astfel o povestire despre copilărie, şcoală şi despre colegul său de scrimă. Mă bucur de aceste momente şi de faptul că am putut să-i aduc un prinos de recunoştinţă, ajutând la publicarea celor doua timbre (2014 şi 2015) româneşti care o portretizează sub titlul corect. Majestatea Sa îmi va rămâne în suflet mereu ca simbol al misiunii mele în viaţă. Odihnească-se în Pace!”, a fost mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Casei Regale.

Conform tradiţiei, trupul neînsufleţit va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleş şi pentru o zi în Sala Tronului din Palatul Regal de la Bucureşti, înainte ca Regina Ana să fie înmormântată la Curtea de Argeş.

Reprezentanţii Casei Regale au anunţat că Regina Ana a încetat din viaţă luni, în Elveţia, în jurul orei 13.45 şi au înaintat ca posibilă dată pentru înmormântare ziua de 13 august.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version